Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, aprilie 19, 2025
Sunteți Aici Home » SOCIAL » TELEORMAN: Patru drumuri judeţene sunt şi acum închise circulaţiei rutiere!

TELEORMAN: Patru drumuri judeţene sunt şi acum închise circulaţiei rutiere! 

Vântul puternic ţine închise şi la această oră mai multe drumuri judeţene din judeţul Teleorman. Circulaţia rutieră nu este posibilă, din cauza sulurilor de zăpadă formate pe carosabil, pe următoarele trasee: DJ 703, între localităţile Călineşti şi Siliştea Gumeşti, DJ 612, între localităţile Călineşti şi Rădoieşti, DJ 504, între localităţile Alexandria şi Cernetu şi DJ 612 A, pe tronsoanele Rosiori (Spital TBC) – Balta Sărată şi Cângeni – Plopii Slăviteşti.

În ultimele 24 de ore au fost primite, la Dispeceratul comun ISU – Ambulanţă, mai multe apeluri telefonice de la cetăţenii rămaşi blocaţi în zăpadă cu autoturismele personale, situaţiile fiind rezolvate de Pompieri, Poliţie, Ambulanţă, reprezentanţii drumurilor judeţene şi naţionale, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi alte structuri.

Situaţii de urgenţă monitorizate şi rezolvate în perioada 17 – 18 ianuarie 2017

La Balaci, pe numărul unic de urgenţă 112, ora 10:18, primarul localităţii a anunţat faptul că pe DJ 703, între localităţile Balaci şi Tecuci, mai multe autoturisme au rămas blocate în zăpadă. Din dispeceratul comun ISU – Ambulanţă s-a luat legătura cu operatorul economic care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene, care a trimis la faţa locului mai multe utilaje. Situaţia a revenit la normal în cel mai scurt timp posibil, conducătorii auto reluându-şi traseul în condiţii de siguranţă.

Pe raza localităţii Comoara, comuna Drăgăneşti Vlaşca, în jurul orei 10:30, un cetăţean a sunat pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă pentru a solicita ajutorul autorităţilor deoarece rămăsese blocat cu autoturismul în zăpadă, pe DC 18. Dispecerii au luat legătura cu primarul localităţii care a trimis imediat un utilaj propriu pentru scoaterea maşinii. La faţa locului au fost găsite două autoturisme, acestea fiind scoase din zăpadă în cel mai scurt timp, în zonă traficul rutier fiind deblocat;

Pe DJ 601 F, între localităţile Dulceanca şi Albeşti, din cauza viscolului, pe carosabil s-au format suluri de zăpadă, trei autoturisme şi un microbuz fiind blocate. Primarul localităţii Vedea a sunt la numărul unic pentru apeluri de urgenţă şi a anunţat evenimentul. La faţa locului, Secţia Drumuri Judeţene a trimis mai multe utilaje de deszăpezire, autoturismele reluându-şi traseul la deblocarea carosabilului.

Pe DJ 503, în apropierea localităţii Poeni, două autoturisme au rămas blocate, acestea nemaiputând înainta din cauza sulurilor de zăpadă. S-a luat legătura cu viceprimarul localităţii Poeni, care a trimis la locul evenimentului un utilaj. Autoturismele au fost scoase din zona blocată, conducătorii auto reluându-şi traficul în condiţii de siguranţă.

Între localităţile Dobroteşti şi Tecuci, pe drumul comunal 48, un cetăţean a derapat, rămânând blocat cu autoturismul în zăpadă. S-a luat legătura cu membrii CLSU Dobroteşti, care au trimis la faţa locului un tractor, reuşind să scoată autoturismul după aproape o oră.

Vităneşti – la ora 16. 19, pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, o femeie a anunţat că patru autoturisme au rămas blocate în zăpadă pe DJ 506, între localităţile Purani şi Teleormanu, aceasta menţionând că are şi un copil cu ea.

Din dispecerat s-a luat legătura cu primarul localităţii Vităneşti care a trimis imediat la locul evenimentului un utilaj de deszăpezire. Din datele menţionate de acesta, între timp la faţa locului au mai rămas blocate alte 6 autoturisme. Acestea au fost întoarse din drum până în localitatea Purani, iar femeia si copilul au fost preluaţi şi transportaţi la Primăria din Vităneşti, până la deblocarea respectivului sector de drum de sulurile de zăpadă.
Reprezentaţii drumurilor judeţene au suplimentat forţele şi mijloacele de intervenţie din zonă, trimiţând şi o autofreză de mare capacitate. Traficul rutier a fost reluat în cel mai scurt timp, în condiţii de iarnă, conducătorii auto reluându-şi traseul.

Cazuri semnalate pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu persoane rămase blocate în zăpadă cu autoturismele personale au mai fost pe DJ 503, la ieşire din localitatea Drăgăneşti Vlaşca spre Toporu, pe DJ 703, între localităţile Copăceanca şi Călineşti, precum şi între Tecuci şi Tufeni, între Ciolăneşti Deal şi Ciurari, pe DJ 503 între Poeni şi Cătunuşi între localităţile Baciu şi Blejeşti.

Toate aceste situaţii au fost rezolvate operativ, cu ajutorul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a drumarilor, care au suplimentat de fiecare dată forţele şi mijloacele de deszăpezire în zonele mai grav afectate.

Urgenţe medicale semnalate în zonele greu accesibile

O gravidă preluată de un echipaj de la poliţie şi transportată la ambulanţă. Aseară, la ora 18:53, pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă, 112 echipajul SAJ Videle a solicitat sprijin pentru a prelua o gravidă din localitatea Banov, circulaţia în zonă fiind îngreunată, existând riscul ca ambulanţa să rămână blocată în zăpadă.
Prin intermediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, la faţa locului a fost trimis un echipaj de poliţie, care a preluat pacienta şi a transportat-o la ambulanţă, aceasta fiind în asteptare în localitatea Preajba. Pacienta a ajuns în siguranţă la Spitalul Orăşănesc Videle.

Pacient cu proble cardiace, preluat de SMURD Roşiorii de Vede. Azi-noapte, paramedicii SMURD Roşiorii de Vede au fost solicitaţi să intervină la un pacient cu probleme cardiace, în localitatea Ciolăneşti Deal. Deplasarea s-a realizat în condiţii de iarnă până în localitatea Curari unde, din cauza zăpezii viscolite, carosabilul era acoperit pe anumite tronsoane cu un strat consistent care pe alocuri depăşea un metru înălţime, existând riscul suspendării ambulanţei.

Din dispeceratul comun ISU – Ambulanţă s-a luat legătura cu personalul din Baza de lucru a Secţiei Drumrui Judeţene din municipiul Roşiorii de Vede care a trimis în sprijin două utilaje de descarcerare. Între timp, paramedicii roşioreni, conştienţi că la anumite cazuri medicale orice secundă este preţioasă, au continuat deplasarea anevoioasă, intervenind în anumite zone cu lopeţile pentru a degaja stratul de zăpadă, astfel încât pragurile create să fie trecute în condiţii de siguranţă de ambulanţă.

Până la sosirea utilajelor de deszăpezire, paramedicii rosioreni au reuşit să ajungă la persoana ce acuza probleme medicale, aceasta fiind găsită într-o stare medicală bună, stabilă, conştientă. Pacientul, un bărbat de 32 de ani, a fost monitorizat şi preluat pentru a fi transportat la Spitalul Municipal Roşiorii de Vede, traseul înspre oraş fiind mult mai facil deoarece utilajele de desăpezire îndepărtaseră zăpada de pe carosabil.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman recomandă cetățenilor următoarele:
– să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
– înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient;
– să urmărească cu maximă atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale;
– să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;
– să ţină în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
– să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:
– Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;
– Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
– Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;
– Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
– Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;
– Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;
– Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Foarte important!
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU „A.D. Ghica” Teleorman
Cpt. Dragomir Adrian Gelu

View My Stats