Știri, Muntenia-Sud, România|joi, noiembrie 7, 2024
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Taxa de habitat ar putea fi redusă

Taxa de habitat ar putea fi redusă 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, s-a întâlnit ieri, 4 iulie, la sediul instituţiei cu reprezentanţii Consiliului Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Reabilitarea colectării, transporturilor, tratării şi depozitării deşeurilor solide în judeţul Dâmboviţa” şi a Unităţii de Implementare a Programului ISPA în judeţul Dâmboviţa, întâlnire prin care s-a încercat găsirea unor soluţii viabile, în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă localităţile judeţului vizavi de taxa de habitat. De asemenea, la dezbatere au luat parte şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Leonardo Badea şi Gabriel Grozavu.

Discuţiile purtate în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară cu reprezentanţii primăriilor din judeţ şi cu cele două firme implicate în proiectul de colectare, transport şi depozitare gunoi menajer (SC Supercom şi SC Eurogaz Prescom), la care a luat parte şi mass-media locală, au contribuit la identificarea problemelor legate de această taxă. Printre acestea, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a amintit restanţele mari ale primăriilor către Supercom, care au depăşit suma de 200 miliarde lei şi redevenţa de 35 de miliarde lei pe care Eurogaz o are de plătit către CJD începând din 31.01.2011 şi până în prezent.

Reducerea taxei de habitat şi recuperarea datoriilor cu titlu de redevenţă de la societatea care administrează groapa de gunoi se regăsesc printre priorităţilor preşedintelui. Având în vedere toate aceste situaţii, Adrian Ţuţuianu a concluzionat:„Trebuie să modificăm actele constitutive ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, ca urmare a modificărilor intervenite în administraţia publică locală în urma alegerilor din 10 iunie. Subiectul numărul 2 priveşte modul în care se derulează colectarea taxei de habitat instituită prin Hotărârile ADI şi ale consiliilor locale. Din datele pe care le avem, dacă luăm în calcul şi facturile care nu sunt emise, unităţile administrativ-teritoriale înregistrează restanţe faţă de Supercom de peste 200 de miliarde. Eu m-am angajat faţă de alegătorii din Dâmboviţa că voi găsi o soluţie de reducere a taxei de habitat şi vreau să mă ţin de promisiunea făcută (…) O a treia problemă este relaţia contractuală dintre CJD şi SC Eurogaz Prescom, societate care are încheiat un contract de concesiune şi care datorează cu titlu de redevenţă aproape 3,5 milioane lei (35 miliarde lei vechi) pentru perioada 3.01.2011 – până în ziua de astăzi. Sper să ajung la o înţelegere amiabilă cu Eurogaz Prescom, să stabilim date exacte la care se fac plăţile, pentru că, dacă nu vom reuşi să ajungem la nici o soluţie, n-am decât să pun punct colaborării contractuale. Spun asta direct, pentru că nu mi se pare corect ca din 3.01.2011 când s-a emis prima factură, până astăzi, Consiliul Judeţean să nu încaseze niciun ban. Cei care nu au luat măsurile legale, cei care nu au sesizat Departamentul Juridic, cei care nu şi-au făcut treaba la momentul când trebuia vor avea de suportat, în săptămânile următoare, consecinţele legale, respectiv voi lua măsuri de demitere din funcţie a tuturor celor care sunt implicaţi în neurmărirea intereselor Consiliului Judeţean Dâmboviţa”.

Sursa: Consiliul Județean Dâmbovița

View My Stats