Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » TÂRGOVIŞTE: Şedinţă furtunoasă a Consiliului Local! „Lămuriţi problemele cu AITT şi reluăm votul”!

TÂRGOVIŞTE: Şedinţă furtunoasă a Consiliului Local! „Lămuriţi problemele cu AITT şi reluăm votul”! 

Şedinţa Consiliului Local Municipal Târgovişte de astăzi, 23 noiembrie 2017, a debutat furtunos. Disputele verbale dintre Executivul Primăriei şi grupul de consilieri PNL s-au datorat unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Liberalii au solicitat, prin vocea liderului de grup Honorius Moţoc, retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind înfiinţarea societăţii Transport Municipal Târgovişte SRL.

Motivaţia a fost aceea că vor să studieze mai aprofundat această problematică, având în vedere că între administraţia publică târgovişteană şi AITT operează un contract de parteneriat care se întinde până prin anul 2053. Liberalii spun că au primit cu doar câteva ore înainte contractul dintre cele două părţi, care are peste 100 de file, şi nu au avut timp să-l studieze amănunţit.

Honorius Moţoc a precizat că nu vrea ca administraţia locală să fie târâtă într-un litigiu juridic cu AITT. Totul trebuie cântărit cu mare atenţie, atâta timp cât există un operator de transport în exerciţiul funcţiunii, iar Primăria Târgovişte doreşte să înfiinţeze o societate similară, care să se dezvolte apoi prin accesarea de fonduri europene.

Primarul Cristian Daniel Stan, ca iniţiator, s-a opus cu înverşunare scoaterii proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi. Edilul i-a acuzat pe liberali că, prin demersul lor, se opun practic dezvoltării municipiului, se opun accesării unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 20 milioane de euro.

„Eu cred că forul deliberativ de la nivelul administraţiei publice locale ar trebui să aibă ca principal obiectiv accesarea unei surse nerambursabile, nu blocarea dezvoltării municipiului Târgovişte. Cel puţin eu aşa văd lucrurile. Restul reprezintă ipocrizie şi simple declaraţii fără fundamentare”, a spus Cristian Daniel Stan.

Primarul a mai precizat că, prin înfiinţarea unui simplu operator, nu se ajunge la nicio instanţă, nu se deleagă nici serviciul de transport călători, nu se aduce în nici un fel atingere contractului existent cu AITT. Consideră Cristian Daniel Stan că solicitarea de a scoate de pe ordinea de zi acest proiect reprezintă unul dintre cele mai periculoase atacuri pe care Consiliul Local îl putea face la adresa a ceea ce înseamnă accesarea de către municipiul Târgovişte a fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

CLM Targoviste 2

Honorius Moţoc şi Adrian Ghinescu au încercat să-l liniştească pe primar, să-l facă să înţeleagă că ei, aleşii liberali, nu sunt împotriva proiectului şi nici împotriva accesării de fonduri europene, vor doar să fie clarificate lucrurile, să se ştie de unde se porneşte, ţinându-se cont de contractul care operează acum între municipalitate şi AITT.

De reţinut că a fost una dintre puţinele situaţii când aleşii liberali s-au ţinut tare pe poziţie, prezentând argumente valide, de luat în considerare. Honorius Moţoc i-a reproşat edilului Stan chiar şi faptul că foloseşte o tonalitate ridicată şi că încearcă, prin diverse ameninţări, să impună proiectul.

„Ieri, după-amiază, la comisie, cu documentele pe care le aveam în faţă, am susţinut că este mai bine să amânăm. Bineînţeles, nu mi s-a dat dreptate. Şedinţa, din punctul nostru de vedere, nu a fost suficient pregătită pentru că nu au fost puse la dispoziţia consilierilor toate elementele necesare şi, în acest context, am zis că trebuie să clarificaţi raporturile pe care le aveţi cu AITT. Acolo sunt nişte constrângeri, orice aţi zice dumneavoastră. Le lămuriţi în două, trei, patru zile, o săptâmână şi apoi putem relua această problemă. Dar, nu veniţi şi spuneţi aici că suntem împotrivă şi nu vrem să votăm.

Cerem termen de graţie. Este o chestiune de prudenţă. Formula asta agresivă că noi repingem 20 de milioane de euro nu este corectă. Este revoltător că, în momentul în care suntem de acord cu 50 de proiecte iar cu două dintre ele nu suntem, fiindcă nu sunt lămurite problemele, spuneţi că suntem duşmanii poporului”, a declarat Honorius Moţoc.

În final, proiectul privind înfiinţarea unei societăţi de transport local nu a fost scos de pe ordinea de zi, dar a căzut la vot.

În sala a fost prezentă şi Maria Antoaneta Ana – administratorul AITT, care venise pregătită să pledeze în faţa consilierilor târgovişteni pentru cauza firmei pe care o reprezintă, dar, dacă proiectul a picat, cel puţin la această şedinţă, nu a mai fost nevoie de nicio intervenţie. Conflictul rămâne însă deschis.

View My Stats