Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 13, 2025
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » TÂRGOVIŞTE: „Moştenirea Văcăreştilor”, cel mai longeviv concurs de literatură din România!

TÂRGOVIŞTE: „Moştenirea Văcăreştilor”, cel mai longeviv concurs de literatură din România! 

Festivalul-Concurs de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”, organizat la Târgovişte, a ajuns anul acesta la cea de-a 49 ediţie. Este, practic, cea mai longevivă competiţie de profil din ţară. În ultimii ani, sunt prezenţi la manifestări şi oameni de cultură din Republica Moldova. De asemenea, au răspuns invitaţiei politicienii din Dâmboviţa şi reprezentanţii administraţiei publice. Anul acesta, au participat la deschiderea oficială deputatele Claudia Gilia şi Oana Vlăducă, preşedintele Consiliului Judeţean – Alexandru Oprea şi viceprimarul municipiului Târgovişte – Monica Ilie. Festivitatea de premiere va fi organizată sâmbătă, 4 noiembrie.

alexandru oprea mostenirea vacarestilor

Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa

„Gândite sub formă de poezie, proză sau teatru, rândurile scrise cu drag au puterea să inspire oameni și să influențeze vremuri, dar, mai mult decât orice, au puterea să îmbogățească moștenirea culturală a unui popor. Festivalul-Concurs Național de Literatură ”Moștenirea Văcăreștilor” este o parte din cultura dâmbovițeană, o mândrie a dâmbovițenilor, devenită tradiție și un element de continuitate a valorii actului artistic. De la an la an, competiția este una tot mai puternică, iar dumneavoastră – participanții sunteți tot mai mulți. Observ, cu încântare, că ați venit din locuri mult mai îndepărtate pentru a participa la acest festival. Sperăm să vă simțiți bine la Târgoviște și să reveniți mereu, cu drag, în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești”, a spus Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Oana Vlăducă - deputat PSD de Dâmboviţa

Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmboviţa

A adresat un gând bun tuturor celor care dau suflu acestui eveniment cultural de anvergură în România şi deputata Oana Vlăducă – membră în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

„Dimensiunea pe care a căpătat-o Festivalul-Concurs «Moştenirea Văcăreştilor», vulcanul de talent și creație închinate literaturii, faptul că este deschis și fraților noștri de peste Prut – toate reclamă respectul și atenția pe care trebuie să le acordăm”.

Claudia Gilia - deputat PSD de Dâmboviţa

Claudia Gilia – deputat PSD de Dâmboviţa

Moştenirea oricărui popor o reprezintă limba acestuia, care oglindeşte, asemenea unei fotografii fidele, momente din evoluţia sa – este mesajul deputatei Claudia Gilia, care ne reaminteşte, aşa cum spunea şi Ienăchiţă Văcărescu în înflăcăratul său «Testament», că respectul limbii române este similar cu cinstirea patriei.

„Accesul la valorile culturii, formarea intelectuală şi morală, toate sunt mijloace de cunoaştere a limbii române şi tocmai de aceea, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa duce mai departe tradiţia organizării celui mai longeviv Festival-concurs de literatură din ţară – „Moştenirea Văcăreştilor” (ajuns anul acesta la cea de-a 49-a ediţie), care încurajează tinerii artişti să iasă din anonimat şi să împartă cu publicul larg creaţiile lor poetice. Este o şansă dată limbii române de a adăuga în lada sa de zestre atât noi opere valoroase, cât şi noi firi vizionare, slujitori ai slovei scrise. Iar faptul că la fiecare final de festival organizatorii tipăresc un volum de lucrări, ce păstrează în ele, însăşi gândirea unei generaţii, este dovada clară că moştenirea de care vorbea Văcărescu, nu doar că nu se va pierde, ci va căpăta tot mai multă valoare. Îi felicit pe toții participanți, și în mod special, pe laureați, care ne-au încântat sufletul și mintea cu creațiile lor”, precizează deputata Claudia Gilia.

mostenirea vacarestilor 1Festivalul–Concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor” este organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, împreună cu Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Biblioteca Judeţeană „I.H.Rădulescu”, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România şi al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

View My Stats