Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 16, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » SIMPOZION: Mulţumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România

SIMPOZION: Mulţumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România 

Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe“ va organiza la Câmpulung Muscel, în perioada 16 – 17 octombrie 2016, prima ediţie a Simpozionului internaţional „Mulţumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România”. Cu acest prilej, vor fi omagiaţi ofiţeri musceleni din Armata Regală Română, militari a căror carieră remarcabilă în timpul Războiului de Întregire a fost distrusă iremediabil în perioada regimului comunist. Vor fi prezenţi academicieni, profesori universitari, cercetători ştiinţifici, ofiţeri superiori, medici, preoţi şi profesori secundari din Republica Moldova şi România, ne-a precizat publicistul Radu Petrescu-Muscel, organizator principal.

Simpozionul include cinci sesiuni ştiinţifice: 1) Generalul Henri Mathias Berthelot; 2) Misiunea Militară Franceză în România şi membrii săi; 3) Medici francezi, englezi şi americani pe frontul român; 4) Luptele desfăşurate în 1916 în fostul judeţ Muscel; 5) Regimentul 9 Vânători şi preotul militar Gheorghe I. Cotenescu.

Amintim faptul că, pe 6 iulie 2016, s-au împlinit 130 de ani de la naşterea, în fosta comună Izvoarele (actualmente Voineşti), a preotului Gheorghe I. Cotenescu. Din păcate, această aniversare a fost ignorată total atât în localitatea natală, cât şi în judeţul Dâmboviţa, unde preotul Gheorghe I. Cotenescu a trăit până în anul 1912. Publicist, compozitor, redactor, secretar şi prieten apropiat al lui Nicolae Iorga, preotul Gheorghe I. Cotenescu le-a fost profesor Patriarhilor României Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu. În timpul Primului Război Mondial, a participat, ca preot-militar, la 54 de bătălii. Între 1931 şi 1932, a fost deputat de Muscel. În 1949, preotul Gheorghe I. Cotenescu a fost arestat şi anchetat, timp de 14 luni, la Piteşti, unde se practica experiemntul „Reeducare prin tortură”, întrucât şi-a ajutat un nepot să ajungă în munţi, în Gruparea de Rezistenţă „Haiducii Muscelului”.

Duminică, 16 octombrie, în prima zi a Simpozionului internaţional „Mulţumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România”, în Sala de Festivităţi a Protopopiatului Câmpulung Muscel, va avea loc, de la ora 13:00, o scurtă conferinţă dedicată evenimentului, susţinută de generalul Dan Radu-Şerban, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, se vor citi mesajele de salut primite din partea Preşedinţiei României, Cabinetului Primului Ministru, Ataşatului Militar al Franţei în România şi Republica Moldova, Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, iar în jurul orei 14:00 se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor din fosta Piaţă Regală. Va urma o excursie de documentare. Pe traseu vor fi vizitate şi se vor depune coroane de flori la Complexul monumental „Zidul Roşu” – dedicat celei mai longevive organizaţii de rezistenţă armată anticomunistă din România, „Haiducii Muscelului”, la Mausoleul de la Mateiaş – dedicat victimelor luptelor purtate din regiune în anul 1916, la cimitirele eroilor germani din comuna Dragoslavele şi la Monumentul Eroilor din comuna Stoeneşti.

La începutul lunii septembrie, Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe” a organizat, tot la Câmpulung Muscel, prima ediţie a Simpozionului internaţional „Apel la memorie: victimele războaielor”, eveniment de înaltă ţinută la care au participat conferenţiari din Lituania, Polonia şi România.

View My Stats