Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 23, 2024
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » ŞI PREOŢII SUNT CHEMAŢI LA DNA! Episcopul vicar Paisie Lugojanul este acuzat de deturnare de fonduri europene

ŞI PREOŢII SUNT CHEMAŢI LA DNA! Episcopul vicar Paisie Lugojanul este acuzat de deturnare de fonduri europene 

Ion Gheorghe, adică episcopul vicar Paisie Lugojanul, alături de preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel, dar şi de contabila Mihaela Zărie, toţi de la Arhiepiscopia Timişoarei, vor fi audiați la DNA într-un dosar privind o finanţare de circa 20 de milioane de euro, prin POSDRU. Aceștia sunt acuzați de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu, în proiectul “Reţeaua interregională de centre educaţionale”, câştigat, în 2011, de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iulia şi Arhiepiscopia Timişoarei.

Proiectul finanțat prin programul POSDRU a dus la înființarea a 16 centre sociale în ţară, prin care 500 de copii sărmani din judeţele Alba, Mureş şi Timiş beneficiau de mâncare, de asistenţă socială, dar şi de sprijin educaţional. La nivelul judeţului Timiş, s-au înfiinţat cinci centre pentru minori, la Deta, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget şi Timişoara, la care erau 22 de angajaţi.

Scandalul a început după ce mai mulţi angajaţi ai centrelor din Timiş, educatori şi asistenţi sociali, au făcut plângeri penale la Poliţie, în 2012, susţinând că înaltele feţe bisericeşti le-ar fi perceput câte 500 de lei din salarii, ca donaţii pentru Arhiepiscopie. Păgubiţii susţin că preoţii le-au solicitat banii din „nevoia de a putea continua proiectele”. Iniţial, cotizaţiile oamenilor au fost date în nume colectiv, pe chitanţe, pentru Arhiepiscopia Timişoarei. În scurt timp, însă, nu a mai existat nicio hârtie oficială, banii se dădeau şi se primeau doar “la negru”, aşa cum susţin foştii angajaţi.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

View My Stats