Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 12, 2024
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » Servicii gratuite pentru cei 11.189 de pacienți cu HIV/SIDA

Servicii gratuite pentru cei 11.189 de pacienți cu HIV/SIDA 

Serviciul SMS+, pe care pacienţii seropozitivi din România îl pot utiliza gratuit prin completarea unui formular existent pe website-ul programului – www.viatacuhiv.ro, presupune că aceştia pot primi până la două sms-uri pe zi care să le amintească momentul în care trebuie să își administreze tratamentul.

Prin completarea formularului, pacienții aleg orele la care vor să le fie trimis sms-ul (conform calendarului de tratament stabilit de medic) și textul personalizat al mesajului pe care vor să îl primească.

Potrivit studiului „Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în România”, realizat de UNOPA anul trecut, 1 din 2 pacienți cu probleme legate de aderența la tratament (medicaţia nu are eficiență maximă din cauza administrării incorecte) invocă uitarea ca motiv al ratării administrării unor doze de tratament.

Majoritatea pacienţilor seropozitivi din România se află sub tratament de o lungă perioadă de timp, unii au o viață activă, iar, din acest motiv, pot să apară atât uitarea, cât și oboseala pacientului în respectarea calendarului de tratament. În acest context, programul ”Viața cu HIV” își propune să ajute persoanele seropozitive din România să prevină ratarea unor doze de medicație.

La fel de importantă precum administrarea corectă a medicației este și nevoia de informare a pacienților privind boala, drepturile și responsabilitățile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lansează în cadrul programului ”Viața cu HIV” și primul serviciu de Helpline din România pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la unopa@unopa.ro pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.

View My Stats