Știri, Muntenia-Sud, România|marți, decembrie 3, 2024
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » ANOMALIE: Căpuşarea în Sănătate este menţinută prin lege!

ANOMALIE: Căpuşarea în Sănătate este menţinută prin lege! 

Senatorii au respins, în şedinţa din 29 martie 2016, propunerea legislativă privind reducerea cotei de TVA la 9% pentru pentru produsele destinate prevenției în domeniul sănătăţii. Prin această măsură, spune senatorul Valeriu Todiraşcu – unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, s-ar fi diminuat cheltuielile directe şi indirecte cu peste 100 milioane de euro anual, ceea ce ar fi putut genera o creştere a finanţării pentru sănătate şi, implicit, s-ar fi putut salva mai multe vieţi.

„Cheltuielile directe care contribuie la deturnarea fondurilor sănătății reprezintă plata înapoi către bugetul de stat a TVA-ului din facturile spitalelor, iar cheltuielile indirecte sunt reprezentate de risipa de fonduri prin efectul pervers al aplicării cotei reduse de 9% TVA la medicamente. Astfel, Guvernul induce, prin menținerea cotei standard de TVA aplicată prevenției, consumul irațional de medicamente dar și de tratamente mult mai scumpe, în faze avansate a bolilor și cu durată lungă de spitalizare.

Un exemplu al risipei sunt infecțiile respiratorii, unde pe durata tratamentelor se prescriu mai multe antibiotice, iar printr-un test simplu și ieftin de diagnostic, așa cum este antibiograma, se poate evita tratament antibiotic inutil, scump, cu posibile reacții adverse și costuri colaterale. Un set de investigații de screening care permit depistarea precoce și evitarea unor costuri uriașe ale afecţiunilor potenţial severe sunt: glicemia, colesterolemie, TSH-ul, testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, mamografia şi ecografia pentru depistarea cancerului de sân, colonoscopia de screening, ecografii şi alte investigații imagistice pentru depistarea precoce a recidivelor de cancer sau a metastazelor.

Un alt grup de investigaţii sunt cele de preconcepţie şi din timpul sarcinii care previn afecţiuni letale sau tratament foarte costisitor după naştere. În cazul tratamentelor oncologice, costurile mari ale acestora din fazele avansate ale bolii pot fi înlocuite cu metode de screening care permit aplicarea de tratamente mai ieftine, curative sau cu o durată mai mare de viață pentru pacienți”, explică senatorul Valeriu Todiraşcu.

View My Stats