SEMNAL: Secretarii de primării, din comoditate sau fugă de răspundere, poartă fermierii pe drumuri
Există în momentul de faţă unele probleme generate de depunerea cererii unice de subvenţie pe suprafaţă. APIA anunţă că s-au operat modificări cu scopul simplificării procedurii de depunere prin renunţarea la unele documente. Astfel, micul fermier trebuie să meargă la biroul Apia de care aparţine cu adeverinţă de la primăria pe raza căreia se află terenurile lucrate. Se vor ataşa la acest act copii conforme cu originalul din Registrul Agricol 2014. Gospodarul mai trebuie să prezinte copii conforme cu originalul ale titlului de proprietate sau ale altor acte doveditoare care atestă dreptul de proprietate asupra terenului.
Dacă agricultorul nu deţine titlu de proprietate, poate prezenta o adeverinţă eliberată de primăria pe raza căreia este situată suprafaţa de teren, în conformitate cu datele înscrise în registrul agricol şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă din ce motiv nu există titlu de proprietate.
Declaraţia pe propria răspundere poate fi dată în faţa secretarului primăriei sau în faţa notarului public. În foarte multe localităţi din judeţul Dâmboviţa, oamenii au fost puşi pe drumuri de către autorităţi. Bătrânii au urcat în autobuze sau trenuri pentru a merge la oraş în vederea legalizării declaraţiilor pe propria răspundere.
Secretarii primăriilor au refuzat să gireze activitatea de autentificare a acestor documente. Normele spun că declaraţia poate fi dată şi în faţa secretarului, dar nu-i obligă nimeni! Mulţi nu au vrut să se complice, preferând să îi trimită pe bieţii ţărani la notar. Aici, taxele diferă în funcţie de biroul notarial. Am aflat că pentru legalizarea declaraţiei se plăteşte între 20 şi 100 de lei. Nu mai vorbim de timpul pe care oamenii îl au de pierdut. Şi asta fiindcă birocraţii din primării nu vor să muncească sau fug de responsabilitate!