Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, mai 22, 2024
Sunteți Aici Home » FELICITĂRI » SCANDAL: A născut într-un taxi, după ce n-a fost primită în Maternitatea Ploieşti! Bebeluşul a murit

SCANDAL: A născut într-un taxi, după ce n-a fost primită în Maternitatea Ploieşti! Bebeluşul a murit 

În urmă cu două săptămâni, pe 15 octombrie, o femeie de 37 de ani, din comuna Scorteni, judeţul Prahova, a născut într-un taxi, în drum spre Bucureşti, după ce un medic specialist de la Maternitatea din Ploieşti a refuzat să o interneze. I-a recomandat să meargă la Bucureşti şi să nască acolo, dar nu a solicitat o ambulanţă în acest sens. Fătul a fost declarat ulterior mort.

Gravida şi partenerul ei de viaţă nu au dorit să mediatizeze cazul. Pe 31 octombrie însă, totul a ieşit la iveală şi a provocat un amplu scandal de presă.

Prezenţi astăzi la Ploieşti, cu ocazia inaugurării unei aripi renovate a unităţii mediale, ministrul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat Raed Arafat au abordat, la insistenţa jurnaliştilor, şi acest caz.

„Din punctul nostru de vedere, spitalul (n.r. – din Ploiesti) ar fi avut capacitatea, avand trei linii de garda functionale, sa monitorizeze si sa duca pana la capat cazul in aceasta maternitate, dar lucrurile trebuie confirmate de comisia de ancheta de la Ministerul Sanatatii care cerceteaza cazul. Evident ca vor fi sanctiuni daca se confirma spusele pacientei. Sigur ca lucrurile nu raman asa si nu le ingropam”, a declarat Banicioiu, citat de HotNews, adaugand ca sanctiunile pot merge pana la sesizarea Parchetului si pierderea dreptului de libera practica.

Ministrul Sănătăţii a mai spus ca ministerul a făcut recomandarea, în condiţiile în care Maternitatea Ploieşti este în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, ca, pe perioada anchetei, cadrele medicale care erau de gardă în momentul respectiv să fie suspendate.

La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat a afirmat ca se puteau gasi solutii in cazul femeii al carei copil a murit in timp ce era nascut in taxi, Arafat spunand ca femeia putea naste la Ploiesti, dupa care se putea face transferul, eventual cu un elicopter, la o unitate medicala din Capitala care ar fi putut asigura nou-nascutului ingrijirile de care avea nevoie in conditiile in care ar fi supravietuit.

„Nu trebuia sa fie trimisa femeia in niciun caz cu taxiul. E de vazut si daca trebuia trimisa cu ambulanta sau cu o ambulanta speciala”, a precizat Arafat.

Managerul Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti, medicul Calin Boeru, cel care, potrivit reporterilor de la publicaţia stopinfractori.ro, fusese de gardă în ziua când s-au încălcat protocoalele medicale, fapt ce a dus la desesul nou-născutului, a declarat astăzi că nu stie care sunt conditiile in care femeia a plecat din spital, ca nu stie daca telefonul prin care s-a solicitat un taxi a fost dat de cadrele medicale şi ca pe fisa de observatie a femeii nu exista semnatura acesteia care sa arate ca i s-a recomandat internarea sau ramanerea in spital iar ea sa fii refuzat.

Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, ministrul Nicolae Bănicioiu a sesizat Corpul de Control al instituţiei imediat după producerea incidentului, iar concluziile raportului vor fi făcute publice luni.

„Tot atunci, raportul va fi transmis şi instituţiilor competente să ia măsurile legale care se impun – Direcţia de Sanatate Publica, Consiliul Judetean Prahova, Colegiul Medicilor, Politie si Parchet”, a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

View My Stats