Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iulie 13, 2024
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » ŞASE FEMEI AU MURIT AZI ÎN ROMÂNIA! Ocupăm primul loc în Europa

ŞASE FEMEI AU MURIT AZI ÎN ROMÂNIA! Ocupăm primul loc în Europa 

Şase femei mor zilnic în România din cauza cancerului de col uterin. O statistică dureroasă. Suntem în anul 2013 şi se pierd vieţi în favoarea unei boli ce, depistată la timp, poate fi tratată şi, adesea vindecată.

Cum am ajuns să fim pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin? Încerc să caut motivele: poate sistemul de sănătate foarte prost pus la punct, lipsurile financiare, dar mai ales, cred eu, o societate neinformată. Ştiu că poate e o exprimare urâtă, însă oricât ar fi de greu şi oricât de scumpe ar fi aceste teste, nu există scuză să nu mergi la doctor pentru a verifica dacă eşti în regulă.

E datoria ta faţă de tine însuţi, dar mai ales faţă de cei dragi din jurul rău, pentru care însemni prea mult ca să-şi permită să te piardă. De asemenea, trebuie să ştiţi că există un program de screening naţional, gratuit, pentru depistarea cancerului de col uterin la femei cu vârste cuprinse între 25-64 de ani prin efectuarea unui test Papanicolau. Aşa că mergeţi la medicul vostru de familie şi întrebaţi-l dacă sunteţi eligibile să intraţi în acest program. Nu trebuie să ne fie ruşine sau frică când vine vorba de sănătate.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

View My Stats