Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » ALEGERI » SANCŢIUNI: Ce trebuie să ştii ca să nu ajungi la închisoare din cauza alegerilor

SANCŢIUNI: Ce trebuie să ştii ca să nu ajungi la închisoare din cauza alegerilor 

Mii de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt mobilizaţi, duminică – 25 mai 2014, pentru paza secţiilor de votare şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice în ziua votului. De asemenea, au fost constituite şi echipe sub acoperire care să identifice situaţiile de fraudare a alegerilor.

Secţiile de votare vor fi deschise duminică, 25 mai 2014, la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00. Se va putea vota doar cu buletinul sau cartea de identitate, cu condiţia ca acestea să fie valide. De precizat că Serviciile de Evidenţa Persoanei vor funcţiona chiar şi în ziua votului, astfel că românii care nu au documentele în regulă vor putea să intre în legalitate şi apoi să îşi exercite votul.

Potrivit Codului Penal, frauda la vot şi coruperea alegătorilor se pedepsesc cu închisoare sau amendă, după cum urmează:

  • art. 387: „votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
  • art. 386: „(1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni”.
  • De asemenea, constituie infracţiune împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. De asemenea, atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea unor drepturi.
  • Constituie infracţiune şi violarea prin orice mijloace a secretului votului. Infracţiunea se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Constituie infracţiune deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.
View My Stats