Sănătatea publică, o preocupare constantă pentru europarlamentara Oana Antonescu
Aceasta a organizat la Bruxelles o dezbatere în cadrul căreia a arătat că viitorul buget european destinat agriculturii trebuie să sprijine producţia de alimente sănătoase.
„Viaţa mult mai agitată de zi cu zi şi schimbarea regimului alimentar al europenilor şi, totodată, al românilor ne obligă să regândim finanţarea agriculturii, astfel încât să punem în prim-plan sănătatea noastră, prin încurajarea producţiei de legume şi fructe, adică de alimente sănătoase. Având în vedere că agricultura primeşte fonduri substanţiale din bugetul UE, este foarte important să ştim, încă de pe acum, în ce direcţii strategice vor merge acei bani”, a declarat Oana Antonescu.
Nu e prima dată când eurodeputata din Târgovişte se implică în domeniul sănătăţii şi alimentaţiei, ea având mai multe acţiuni, la Bruxelles şi acasă, prin care a încercat să atragă atenţia că alimentele ne afectează sănătatea.
„Multe dintre bolile de care suferă cetăţenii europeni – obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, diferite tipuri de cancer sau diabetul de tip 2 – au legătură directă cu alimentaţia. Prin urmare, dacă vrem să prevenim sau să vindecăm aceste boli, trebuie să facem schimbările necesare la nivelul alimentaţiei”, subliniază Oana Antonescu. Însă, alimentele sănătoase, şi în special fructele şi legumele, sunt mai scumpe decât cele care ne fac rău, iar acest lucru îi împiedica pe mulţi dintre români să le consume zilnic, aşa cum ar trebui.
„Am insistat că viitoarea politică agricolă comună ar trebui finanţată în aşa fel încât alimentele sănătoase, fructele şi legumele să devină mai accesibile pentru cetăţeanul european – şi implicit pentru români, fiindcă de acest lucru depinde sănătatea noastră. Comisarii au fost foarte receptivi şi deschişi, aşa că am mari speranţe că se vor lua decizii bune în acest sens”, spune Oana Antonescu.