SĂNĂTATE: Tu ştii la ce riscuri îţi expui copilul refuzând vaccinarea?
Dr. epidemiolog Maria Marinescu – coordonatorul Compartimentului Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa ne-a vorbit despre importanţa vaccinării, în contextul în care tot mai mulţi părinţi refuză să-şi mai imunizeze copiii, motivând că au citit că ar fi riscant. Spre exemplu, în judeţul Dâmboviţa, la grupa normală de vaccinare au existat 945 de copii, din care au fost vaccinaţi doar 465, adică 50%, iar dintre restanţieri, din cei 1.113 copii, numai 546 au fost vaccinaţi.
„Părinţii au dreptul să decidă. Noi, medicii, nu constrângem pe nimeni. Încercăm să le demonstrăm că vaccinarea este un beneficiu pentru copil, nicidecum un act de cruzime sau un atentat la viaţa acestuia. Vaccinurile reprezintă unele dintre cele mai valoaroase instrumente pe care le avem la dispoziţie pentru a proteja corpul omenesc împotriva bolilor infecţioase. Când părinţii vor înţelege că singura modalitate de protecţie a copilului lor este prin vaccinare, atunci adresabilitatea va fi mult mai mare. Sunt şi riscuri, dar sunt riscuri şi dacă mergi pe stradă! Beneficiile vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile. Pur şi simplu, vaccinarea este dumnezeiască!”, spune dr. Maria Marinescu.
Calendarul de vaccinări cuprinde vaccinul hexavalent, care trebuie administrat copiilor până la vârsta de 11 luni şi îi va proteja de şase boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, infecţia cu haemophilus şi hepatita B. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât va fi mai eficient. Pentru a înţelege importanţa vaccinului hexavalent, trebuie să ştim cât de grave sunt bolile de care ne protejează.
Difteria poate fi controlată doar prin vaccinare. Tetanosul duce obligatoriu la deces, fiindcă nu există tratament. Poliomielita, la fel, nu are tratament. Singura modalitate să fie ţinută sub control este vaccinul. Simptomele sunt foarte grave, iar complicaţiile foarte multe. Dintre acestea, spune dr. Maria Marinescu, paralizia muşchilor duce la deces. Infecţia cu haemophilus poate da meningită, poate da surditate, poate avea complicaţii extraordinare.
„În mod normal, haemophilus este cantonat în gât şi în nas. Cât timp sunt cantonaţi acolo, nu avem nicio treabă, dar în momentul în care migrează spre plămâni sau spre sânge, se declanşează nenorocirea. Cum putem preveni acest lucru? Prin vaccinare”.
Vaccinarea antirujeolică şi antirubeolică este la fel de importantă. Părinţii, în schimb, obişnuiesc să nu se impacienteze, spunând că nu au ce rău să le facă celor mici. Le curge nasul, apar nişte erupţii, au două-trei zile febră mare şi gata!
„În activitatea mea de 40 de ani, am vaccinat mulţi copii. N-am văzut la niciodată o reacţie postvaccinare antirujeolică severă. Dar, am văzut copii morţi din cauza lipsei de vaccin. Haideţi să nu ne expunem copiii la acest risc! Un copil care dezvoltă o rujeolă poate să dezvolte şi complicaţii şi complicaţiile cele mai severe sunt encefalita, infecţiile urechii, pneumonie.
Oreionul, a doua componentă a acestui vaccin. Părinţii zic, ei, nu-i o problemă să facă oreion. Se umflă un pic la gât şi gata! Nu este chiar aşa. Oreionul poate da complicaţii foarte severe. În primul rând, băieţii pot căpăta sterilitate. Surditatea este o altă complicaţie. La fel, meningita.
Rubeola pare să fie o rujeolă mai simplă. O erupţie foarte discretă, câţiva ganglioni care i se umflă după ureche şi scapă copilul. Gândiţi-vă că acel copil poate să fie în contact cu o viitoare mămică. Ştiţi ce înseamnă asta? O gravidă în primul trimestru de sarcină, care contactează virusul rubeolei şi dezvoltă boala, obligatoriu va face întrerupere de sarcină pentru că acel copil se va naşte cu malformaţii foarte severe”, atrage atenţia dr. Maria Marinescu – coordonatorul Compartimentului Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Dâmboviţa.