Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » REUŞITĂ: România are echipă de căutare-salvare acreditată pentru intervenţii sub egida ONU

REUŞITĂ: România are echipă de căutare-salvare acreditată pentru intervenţii sub egida ONU 

Trei cadre de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş – col. Baicu Marius (Manager Logistică), mr. Olar Bogdan (Ofiţer de legătură) şi plt. adj. Tudora Dan (membru în echipa de căutare) – fac parte din echipa românească de căutare-salvare urbană care a fost acreditată pentru intervenţii sub egida ONU.

„Această echipă este formată din 48 de salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență și din alte inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă din ţară. Certificarea unei astfel de echipe era necesară pentru armonizarea capabilităților naționale de răspuns la dezastre cu standardele internaționale, România fiind în egală măsură un stat ce a beneficiat de sprijin internațional, dar care a și oferit asistență celorlalte țări afectate de dezastre”, se arată într-un comunicat al ISU Argeş.

Programul de acreditare a debutat în anul 2011, realizându-se în mai multe etape sub atenta îndrumare a unor experți din cadrul Agenției Federale pentru Asistență Tehnică la Dezastre — THW Germania.

În perioada 26-29 mai 2014 a avut loc ultima etapă a procesului de certificare INSARAG a echipei româneşti de căutare-salvare urbană de nivel mediu. (RO-USAR), perioadă în care echipa trebuia să gestioneze consecințele unui cutremur major, parcurgând toate etapele- alertare, activare celulă de criză, pregătirea forțelor, a materialelor și documentelor, controlul medical, deplasarea și nu în ultimul rând intervenția propriu-zisă.

„Intervențiile s-au desfășurat continuu, salvatorii lucrând 36 de ore pentru salvarea victimelor afectate de seism, crearea de breșe în elementele constructive din beton sau cărămidă în plan orizontal sau vertical, sprijinirea elementelor constructive ce amenințau cu prăbușirea, respectiv ridicarea și mutarea elementelor de construcție care încarcerau victimele”, potrivit ISU Argeş.

Zece experți în domeniu, membri ai echipelor acreditate INSARAG din Australia, Belgia, Suedia, Finlanda, Elveția, Marea Britanie, Ungaria și Rusia au urmărit activitatea echipei româneşti, care a fost felicitată de reprezentanţii ONU, demonstrând că merită acreditarea internaţională.

View My Stats