REFORMĂ: Românii detaşaţi într-o ţară UE vor avea aceleaşi drepturi ca lucrătorii locali
Comisia Europeană a prezentat o propunere de reformă a directivei privind detașarea lucrătorilor. Aceasta are ca scop asigurarea unor condiții echitabile de salarizare și de concurență pentru întreprinderile care își detașează angajații temporar într-un alt stat membru. Toate normele privind salarizarea care se aplică lucrătorilor locali vor trebui aplicate și în cazul celor detașați.
„Încă din prima zi a mandatului meu am spus că trebuie să facilităm mobilitatea forței de muncă, dar că aceasta trebuie să se desfășoare într-un mod echitabil. Propunerea va crea un cadru juridic pentru detașare, clar, echitabil și ușor de pus în aplicare”, a declarat Marianne Thyssen – comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.
Revizuirea directivei vizează modificări în trei domenii principale: salarizarea lucrătorilor detașați, inclusiv în cazul subcontractării, normele privind lucrătorii temporari și detașarea pe termen lung. Normele stabilite prin lege sau prin convențiile colective de aplicare generală devin obligatorii pentru lucrătorii detașați în toate sectoarele economice. Un lucrător detașat este angajat într-un stat membru al UE, dar este trimis de angajatorul său să lucreze temporar într-un alt stat membru.