Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » REACŢIE: Deputatul Cezar Preda i-a declarat război şefului Comisiei de Control SRI

REACŢIE: Deputatul Cezar Preda i-a declarat război şefului Comisiei de Control SRI 

Deputatul PNL de Dâmboviţa Cezar Preda a declarat, astăzi – 30 noiembrie, că va cere demisia lui Claudiu Manda din funcţia de preşedinte al Comisiei de Control a Activităţii SRI. Invocă parlamentarul liberal depăşirea atribuţiunilor de funcţionare ale acestei structuri parlamentare. Spune Cezar Preda că rolul unui deputat, chiar şi şeful unei comisii de control, nu este acela de a cere demisia unui general de carieră. Vorbim aici de generalul SRI Dumitru Dumbravă, căruia, după audierea în cadrul comisiei SRI, Claudiu Manda i-a cerut să plece.

Conform expunerii demnitarului PNL, membru în respectiva structură parlamentară, reprezentanţii comisiei au obligaţia, dacă „se constată încălcări ale legii de către SRI, să sesizeze organele penale. În condiţiile suspiciunii cu privire la imixtiunea ofiţerilor de informaţii în justiţie, comisia este obligată să informeze şi să ceară analiza Consiliul Superior al Magistraturii.

În condiţiile în care comisia constată suspiciuni sau multe alegaţiuni cu privire la legalitatea hotărârilor CSAT, este obligată, prin lege, să informeze Preşedintele României, ca şef al Consiliului Superior de Apărare a Ţării.

În condiţiile în care Comisia de control a SRI constată că execuţia bugetară a SRI nu este realizată conform legii sau are suspiciuni, obligatoriu, trebuie să informeze Curtea de Conturi a României.

În condiţiile în care achiziţiile publice făcute de SRI nasc suspiciuni reclamate la comisie, suntem obligaţi, prin lege, să informăm Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

Astea sunt atribuţiunile Comisiei de Control a Activităţii SRI. Nu putem cere demiterea unui general dintr-o structură subordonată CSAT! I-am spus domnului preşedinte Manda că nu are voie să facă acest lucru, dar nu a ţinut cont de opinia mea. S-a supus la vot. Cei cinci parlamentari ai puterii au votat pentru, iar cei trei ai PNL şi USR au votat împotriva acestei cereri.

I-am solicitat public demisia lui Claudiu Manda! Luni am să mă adresez Birourilor Permanente ale Camerei şi Senatului, să ceară demiterea domnului Manda, în virtutea depăşirii atribuţiunilor de serviciu”, a declarat Cezar Preda.

Deputatul PNL, membru în Comisia de Control a Activităţii SRI, consideră că cererea lui Manda nu-l are ca ţintă neapărat pe generalul Dumitru Dumbravă, ci chiar Serviciul Român de Informaţii, în ideea de a fi acaparat de PSD!

View My Stats