Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, octombrie 4, 2024
Sunteți Aici Home » SOCIAL » RAPORT: Decalaje în scădere, progres lent! Vezi cum s-a îmbunătăţit egalitatea între femei şi bărbaţi!

RAPORT: Decalaje în scădere, progres lent! Vezi cum s-a îmbunătăţit egalitatea între femei şi bărbaţi! 

Comisia Europeană continuă să impună măsuri pentru a îmbunătăți egalitatea între femei și bărbați, inclusiv pentru a elimina diferențele între bărbați și femei în domeniul ocupării forței de muncă, diferențele în ceea ce privește remunerațiile și pensiile, pentru a combate violența și pentru a promova egalitatea în procesul de luare a deciziilor.

“Pentru noi europenii, egalitatea între femei și bărbați nu este o opțiune, nu este un lux, ci este un imperativ. Putem fi mândri de ceea ce a realizat Europa în ultimii ani. Egalitatea între femei și bărbați nu este un vis îndepărtat, ci reprezintă din ce în ce mai mult o realitate europeană. Sunt convinsă că împreună putem reduce decalajele rămase în materie de remunerare și de ocupare a forței de muncă și în procesul de luare a deciziilor”, a precizat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiție.

Rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor în UE a crescut de la 58% în 2002 la 63%, ca urmare a programelor de finabţare derulate de Uniunea Europeană. Din păcate, nu s-a reuşit şi reducerea decalajului în materie de remunerare, care stagnează încă la 16,4% la nivel European. 60% din absolvenții de universitate sunt femei, acestea sunt în continuare plătite cu 16% mai puțin decât bărbații pentru fiecare oră de muncă.

De asemenea, femeile continuă să suporte povara muncii neremunerate din cadrul gospodăriei și al familiei.Femeile petrec în medie 26 de ore pe săptămână efectuând activități de îngrijire și casnice, în comparație cu 9 ore în cazul bărbaților. Este încă mai puțin probabil pentru femei să dețină poziții de conducere. Ele reprezintă în medie17,8% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă, 2,8% dintre directorii generali, 27% dintre pozițiile de miniștri în cadrul guvernului și 27% dintre membrii parlamentelor naționale.

“Cu toate acestea, în raport se estimează că, în ritmul actual, avem nevoie de peste 70 de ani pentru a ajunge la egalitatea de gen în materie de salarizare și de 20 ani pentru ca femeile să aibă o reprezentativitate de 40% în parlamentele naționale”, spune Vlăduţ Andreescu – manager Centrul Europe Direct Târgovişte.

View My Stats