Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 9, 2024
Sunteți Aici Home » ANCHETĂ » PROPRIETARII DE PĂDURI VS. HOȚI! Răufăcătorii nu mai au frică de autorități, iar pe proprietari îi sfidează pur și simplu. VEZI VIDEO!

PROPRIETARII DE PĂDURI VS. HOȚI! Răufăcătorii nu mai au frică de autorități, iar pe proprietari îi sfidează pur și simplu. VEZI VIDEO! 

În această perioadă, sunt în plină desfășurare acțiunile de împădurire sub titulatura ”Luna Pădurii”. Pentru necunoscători, pare o activitate banală, dar nu este nici pe departe așa. Arborii plantați acum vor ajunge la maturitate peste mai bine de 100 de ani, fapt ce ar trebui să ne determine pe toți să devenim grijulii când vine vorba de pădure.

Din păcate, nu se întâmplă așa. Angajații Direcției Silvice și proprietarii de păduri duc adevărate lupte ca să protejeze această comoară naturală. Hoții atacă continuu, fie zi, fie noapte, fie vară, dar mai ales iarna. Nu mai au frică deloc de autorități.

Profesorul Nicu Chițescu, din Moroeni, este unul dintre mulții proprietari de codri, însă este între puținii cărora le pasă de pădure. Dâmbovițeanul, pentru a-și proteja cele 11 hectare de fond forestier pentru care i s-a reconstituit dreptul de proprietate. A încheiat contract de pază, așa cum cere legea, periodic merge în pădure să vadă care este situația, iar exploatările de masă lemnoasă le execută după toate regulile codului silvic. Și totuși, Nicu Chițescu nu a fost ferit de probleme.

VEZI VIDEO, PARTEA I

Proprietarul păgubit nu și-a făcut singur dreptate, chiar dacă descoperise hoții. A pus mâna pe telefon și a cerut sprijin Poliției. A fost momentul când încrederea în această instituție a statului i-a fost spulberată de un lucrător de poliție dezinteresat.

Un fapt de-a dreptul sfidător! Proprietarul Nicu Chițescu a privit neputincios, timp de 4 ore, cum hoții încarcă lemnele furate din pădurea lui in camioane și se fac nevăzuți. Nu au apucat să le transporte pe toate, fiindcă un alt polițist a intrat în serviciu și a venit la fața locului, pus pe treabă.

După o lună și jumătate de la atacul hoților în pădure, Nicu Chițescu, în ceea ce-i privește pe rău-făcători s-a resemnat, dar nu poate să treacă cu vederea comportamentul polițistului Ion Gălie, care a refuzat efectiv să-l ajute. Și asta, în limitele prevăzute de lege, că nu-i ceruse să săvârșească vreo ilegalitate sau să-i facă un favor.

Hoții sunt bine merci acasă. Până acum, nu au fost trași la răspundere. O parte din lemnele furate din pădurea lui Nicu Chițescu a fost, cum spuneam la începutul emisiunii, valorificată sub ochii acestuia.

Polițistul care nu și-a execitat atribuțiile de serviciu așa cum ar fi trebuit este în momentul de față cercetat penal. Dosarul se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița. Împotriva sa, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița a dispus și luarea unor măsuri disciplinare.

Hoții nu-și fac de cap doar la Moroeni, ci în toate comunele din județ unde există pădure de furat. Suprafețe mari de fond forestier au fost pur și simplu rase de pe suprafața pământului.

Semnalele trase de autoritățile locale nu au ajuns la rezultatul scontat. Hoții de lemne își văd în continuare de treabă. Caută noi metode, noi mijloace de a sustrage arbori, într-o sfidare totală a legii și a proprietarilor.

VEZI VIDEO, PARTEA A II-A

Primarul de la Tătărani a elaborat, împreună cu șeful Ocolului Silvic și cu polițiștii din comună, un plan de acțiune pentru stoparea furturilor de lemne din pădure.

Una peste alta, indiferent de acțiunile întreprinse de autorități, furturile de lemne pot fi reduse în special dacă proprietarii de pădure înțeleg că trebuie să încheie contracte de pază.

Așadar se poate! Acolo unde pădurera a fost predată în pază lucrătorilor silvici, situația pare să fii intrat în normalitate. Hoții au fost ținuți la distanță. De altfel, și conducerea Direcției Silvice Dâmbovița crede că numai așa poate fi stopat fenomenul infracțional. În plus, proprietarii de pădure nu rămân în pagubă, fiind despăgubiți ori de câte ori li se fură arbori.

Lipsa conlucrării dintre proprietarii de pădure și specialiștii Direcției Silvice poate duce la pierderi imense, suprafețele defrișate nerațional fiind cu greu replantate.

Proprietarii de păduri trebuie să știe că au obligația, prin lege, să asigure integritatea codrului, în caz contrar sunt buni de plată, iar sumele pe care trebuie să se scoată din buzunar sunt extrem de mari, mult mai mari decât ar plăti pentru pază.

Putem spune așadar că avem cu toții sarcina civică de a ne ocupa de gospodărirea pădurilor din județul Dâmbovița. Proprietarii să-și protejeze fondul forestier și să conclucreze cu silvicultorii, iar noi, ceilalți, să menținem codrii curați, nepoluați.

View My Stats