PREMIERĂ: „Pasărea de foc”, un nou concept de teatru al umbrelor pus în scenă la Târgovişte!
Vineri, 3 martie, de la ora 19:00, premieră la teatrul Tony Bulandra din Târgovişte! Pentru prima dată, se va juca o piesă transpusă în conceptul de teatru al umbrelor. Basmul rusesc „Pasărea de Foc” a fost adaptat şi montat în viziunea regizorală a Irinei Niculescu. Scenografia este semnată de John Lewandowski (SUA).
Un joc ingenios al luminii şi întunericului, un dans al umbrelor, un spectacol al compoziţiei complete. Acest concept artistic, ne spune regizoarea Irina Niculescu, este vechi de mii de ani, face parte din tradiţia popoarelor din Orientul Îndepărtat – China, Indonezia şi India.
Redescoperirea artei de a mânui lumina şi întunericul în ceea ce se cheamă jocul umbrelor s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 50 de ani. Cei care au îmbrăţişat acest concept vizual au fost artiştii teatrelor de păpuşi.
„Este prima dată când realizez în întregime un spectacol de umbre. Este o formă de teatru care, mărturisesc, până acum, nu m-a atras, fiindcă mi s-a părut că se consumă interesul după 20-30 de minute. A fost un mare pariu să realizez un spectacol întreg de teatru de umbre. Mi s-a părut o formă potrivită pentru acest basm”, a spus Irina Niculescu.
Publicul va putea urmări, ca într-un spectacol 3D, o confruntare între „Pasărea de foc” şi Kascei – vrăjitorul cel rău. Lupta dintre lumină şi întuneric. Dintre bine şi rău. Muzica de balet a lui Igor Stravinski se îmbină armonios cu umbrele, cu jocul actorilor.
„Pasărea de foc”, spune regizoarea, reprezintă speranţa, dragostea, tot ce este frumos în lume, încrederea în viaţă. Întunericul exprimă tot ceea ce este violent, agresiv, produce frica.
„În afara poveştii în sine, am vrut să transmit copiilor curajul de a-şi înfrunta fricile care sunt provocate de nenumăraţi factori, şi în copilărire, dar şi mai târziu în viaţă. Frica de autoritate, de rău, de urât, faţă de necunoscut, faţă de violenţă”, a explicat Irina Niculescu.
De precizat că regizoarea face parte din generaţia profesioniştilor de teatru care au pus fundamentele unei noi concepţii asupra păpuşarului profesionist.
Scenograful John Lewandowski este un specialist în teatrul de păpuşi, fiind de-a lungul anilor coordonator al unor programe de formare profesională şi director artistic.
Irina Niculescu și John Lewandowski au realizat anul trecut, la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, spectacolul cu păpuși și actori la vedere „Romeo și Julieta sau O iubire mai puternică decât moartea”, după William Shakespeare, producție care a fost prezentată în Festivalul Internațional Shakespeare de la Gdansk, Polonia.