PRAHOVA: Societatea civilă cere investigarea ameninţărilor la adresa jurnaliştilor
Pe 28 februarie, Freedom House si Expert Forum au solicitat public Politiei si Parchetului Prahova sa investigheze de urgenta amenintarile si presiunile la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” din Ploiesti. Cele doua organizatii au avertizat ca „se inmultesc cazurile de presiuni si amenintare directa la adresa unor jurnalisti, mergand pana la agresiuni fizice”.
In seara zilei de 25 februarie, fiul domnului Cristi Constantinescu, director al cotidianului ploiestean „Telegrama”, a fost talharit si amenintat de patru indivizi cu cagule pentru că tatăl său a scris despre cazul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Conform declaratiilor victimei, agresorii au amenintat că “Daca taica-tu mai scrie de Cosma, va luam gatul si va dam foc la casa. Sa nu anunati Politia ca si daca ne prinde tot scapam si va terminam.”
Amenintarea vine in contextul publicarii în „Telegrama” a mai multor articole despre ancheta DNA intr-un caz de trafic de influenta in care sunt implicati si presedintele CJ Prahova si fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma. Ambii sunt membri ai partidului aflat la guvernare.
„Cazul de la Prahova se adauga amenintarilor proferate la adresa altor jurnalisti, precum Sorina Matei si Dan Tapalaga. In primavara anului trecut, jurnalistul Mircea Marian a fost agresat si insultat în public pentru opiniile sale. Agresiunea a produs reactii publice de la autoritati, dupa care s-a asternut tacerea”, afirma semnatarii protestului.
Acestia au atras atentia ca aceste amenintari directe reprezinta o evolutie noua si ingrijoratoare in ultimele luni in Romania, si care pericliteaza libertarea de exprimare si chiar integritatea fizica a ziaristilor.
Cerem Poliției și Parchetului din Prahova să fie ferme în ceea ce priveşte investigarea amenințărilor la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” şi să comunice public rezultatele anchetei, în diferitele faze ale acesteia.
Freedom House si Expert Forum solicita, de asemenea, tuturor autoritatilor competente sa investigheze cazuri similare, pentru a opri aceasta tendința de agravare a presiunilor contra jurnalistilor si libertatii de exprimare.
Amenintarile directe la adresa jurnalistilor in Romania sunt expuse si in raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite pe 2013 privind respectarea drepturilor omului in lume.
Conform raportului, „Amenintari personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei”, „Politicieni si persoane in legatura stransa cu politicieni sau grupuri politice detin sau controleaza indirect numeroase zone din mass-media la nivel national si local. Informatia si tonul editorial al acestor zone, exprima, in mod frecvent, punctele de vedere ale patronilor. Au existat, de asemenea, acuzatii ca patronii opresc de la difuzare subiecte care contravin intereselor lor sau ameninta autorii unor astfel de subiecte”. Raportul aminteste si de cazul jurnalistului Mircea Marian, la care fac referire si Freedom House si Expert Forum.
Societatea civila si jurnalistii au mai tras semnale de alarma in ultimele saptamani cu privire la amenintarile la adresa libertatii presei. O initiativa a jurnalistilor si ONG-urilor pentru respectarea deontologiei si libertatii presei a strans 600 de semnaturi de jurnalisti si publicisti. De asemenea, o scrisoare publica initiata de 5 ONG-uri (Freedom House, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Centrul Roman pentru Politici Europene si Asociatia Centrul de Investigatii Media) a denuntat practicile abuzive ale Consiliului National al Audiovizualului contra jurnalistilor neafiliatii Puterii.
Initiatorii Freedom House si Expert Forum sunt printre cele mai vizibile ONG-uri din Romania implicate in reforma justitiei, a statului de drept si in lupta anticoruptie.