Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Prahova » PRAHOVA: Copii după tablourile celebre ale regelui Carol I, expuse la Castelul Peleş

PRAHOVA: Copii după tablourile celebre ale regelui Carol I, expuse la Castelul Peleş 

O colecţie de copii după tablouri celebre, aflată în depozitele Peleşului, este expusă în premieră la castel. Colecţia regală de pictură este creaţia exclusivă a primului suveran al României, potrivit adevarul.ro

Constituită între anii 1879-1899 prin achiziţia a 214 tablouri, în majoritatea lor covârşitoare, capodopere din colecţia Felix Bamberg, galeria de tablouri devenea proprietate perpetuă a Coroanei României. Destinată să decoreze reşedinţa de la Peleş, ea este completată de-alungul anilor cu copii executate la cererea Regelui Carol I. Spre deosebire de majoritatea originalelor, după inventarul din vara anului 1948, copiile au rămas la Sinaia şi fac obiectul unei expoziţii în premieră. În lipsa originalelor celebre, copiile după mari maeştri erau destinate să imprime reşedinţei regale un caracter fastuos şi să contribuie la educaţia estetică într-o epocă în care nu exista încă reproducerea color. Operată de Carol I, selecţia operelor ce urmau a fi copiate reflecta, în mod evident, preferinţele Regelui pentru subiecte religioase. Instrument educativ, cu valenţe de decorare a interioarelor castelului, copia capătă aici şi o valoare documentară, atestând o foate bună cunoaştere din partea comanditarului, a istoriei picturii europene prezentă în marile muzee.

Colecţia de copii de la Peleş poate fi împărţită în două categorii: copiile după marii maeştri, având ca tematică portrete de personalităţi istorice (aristrocraţi, guvernatori, împăraţi etc), scene religioase, scene de gen, peisaje etc şi Galeria de strămoşi ai Regelui reprezentată prin copii după lucrări originale păstrate, în general, în castelul de la Sigmaringen. La comanda Regelui s-au realizat în intervalul 1880-1910, peste 100 de copii, după lucrări celebre, repere ale istoriei artei şi picturii din şcolile veneţiană, flamandă, germană, franceză, conservate în câteva dintre cele mai importante muzee ale Europei.

Expoziţia “Pictori copişti în Galeria Regelui Carol I” se vizitează în perioada 7 iunie – 19 septembrie, după următorul program: marţi 11:15 – 17:00, miercuri – duminică 9:15 – 17:00. Ultima intrare este la ora 16.15. Tariful de vizitare este de 6 lei pentru adulţi, 3 lei pentru pensionari, elevi şi studenţi – 1,5 lei, iar cu Card Euro <26 este 1,5 lei.

View My Stats