PERFORMANȚĂ ÎN VREMURI DE CRIZĂ! La Conțești, sectorul agricol se dezvoltă în ciuda opreliștilor birocratice. VEZI VIDEO!
Echipa emisiunii Gospodarii de la MDITV a poposit săptămâna aceasta în comuna Conțești. Pentru început, a poposit într-o fermă zootehnică model în județul Dâmbovița, pentru ca apoi să descopere tehnologia de producere a ciupercilor, fiindcă la Conțești funcționează cea mai mare ciupercărie din zona de sud a României.
ZOOTEHNIE DUPĂ MODEL EUROPEAN LA CONȚEȘTI
Ion Patentașu este inginer constructor, dar asta nu l-a împiedicat să pună bazele unei afaceri în domeniul agricol. A construit la Conțești, cu fonduri europene nerambursabile și, evident, punând la bătaie și propriile resurse financiare, o fermă zootehnică după model occidental.
În ferma zootehnică de la Conțești sunt crescute vaci românești, franțuzești și austriece. Ion Patentașu ne-a mărturisit că, oricât de performantă este o rasă de vaci, dacă fermierul nu știe să le asigure condiții optime de hrană și îngrijire, producția scade considerabil.
În momentul în care s-a decis să investească într-o fermă zootehnică, inginerul constructor Ion Patentașu a pus pe hârtie proiectul până la cel mai mic detaliu și, indiferent de greutățile întâmpinate, îl va duce până la capăt.
Laptele obținut de la cele 140 de vaci este livrat către un procesator din județul Dâmbovița, cu care fermierul a ajuns la consens.
Nu sunt probleme cu procesatorul de lapte, dar lucrătorii de la ferma zootehnică din Conțești întâmpină mari greutăți din cauza furnizorului de energie electrică.
VEZI VIDEO
În ferma zootehnică de la Conțești lucrează nouă angajați, toți din comună. Dintre aceștia, doar doi-trei au mai activat în acest sector. Ceilalți au deprins tainele meseriei de crescător de animale la locul de muncă.
Șefa de fermă ne-a prezentat cu amabilitate adăposturile zootehnice de la Conțești. Am pornit evident cu începuturile pentru ca apoi să ne oprim în hala unde sunt îngrijiți vițeii.
Ne-a plăcut ceea ce am văzut în ferma zootehnică de la Conțești, însă administratorul Ion Patentașu ne-a pus serios pe gânduri când ne-a mărturisit că nu ar mai lua-o de la capăt cu o astfel de investiție. Tragem așadar un semnal de alarmă către guvernanți, către responsabilii din ministerul agriculturii, să găsescă soluții pentru reducerea birocrației, fiindcă investitorii vor fugi, iar o țară care nu dezvoltă acest sector riscă să moară de foame.
CIUPERCI CHAMPIGNON LA CONȚEȘTI
V-ați întrebat vreodată de unde sunt aduse ciupercile pe care le cumpărați din supermarket? Ei bine, astăzi, echipa emisiunii Gospodarii de la MDITV vă arată de unde. De la Conțești – Dâmbovița, unde există cea mai mare ciupercărie din zona de sud a României.
Teodor Basarab este absolvent de ASE. A început afacerea cu ciuperci în anul 2011. Nu știa nimic despre cultivarea ciupercilor, dar a avut ambiție, a mers la cursuri în Ungaria, iar acum se poate lăuda că produce peste 100 de tone de ciuperci în fiecare lună.
Special pentru telespectatorii emisiunii Gospodarii de la MDITV, Teodor Basarab ne prezintă întregul proces tehnologic de cultivare a ciupercilor.
VEZI VIDEO
În ciupercăria de la Conțești – Dâmbovița lucrează aproape 70 de persoane, toate din zona de sud a județului. Fiecare are rolul bine stabilit, fiindcă nimic nu trebuie să se facă la întâmplare, altfel producția ar fi compromisă.
Administrația de la Conțești nu poate decât să stimuleze dezvoltarea unor astfel de activități economice, care aduc comunei renume, locuri de muncă și, de ce nu, prosperitate.
Iată așadar că atunci când există perseverență, răbdare și nervi de oțel, poți să duci la capăt ceea ce ți-ai propus. Nici cultura ciupercilor și nici munca într-o fermă zootehnică nu sunt activități la îndemâna oricui, mai ales în aceste vremuri când ajutorul de la stat aproape că nu există. De altfel, investitorii de la Conțești ne-au spus sincer că nici nu așteaptă sprijin din partea statului. Vor doar să nu se mai confrunte cu birocrația excesivă care există în România și să-și ducă afacerile mai departe pe cont propriu.