PERCHEZIŢII: Vânzătorii de articole pirotehnice, în vizorul poliţiştilor!
Poliţiştii prahoveni din cadrul Serviciului Arme Explozivi Substanțe Periculoase au efectuat, joi – 15 decembrie, cu sprijinul jandarmilor, o percheziţie în localitatea Băicoi, la persoane bănuite de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept. La audieri, au fost duse două persoane. Oamenii legii au găsit în locuinţa suspecţilor 250 de kilograme de articole pirotehnice, pe care le-au indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, în incinta imobilului, au fost identificaţi 510 litri de produse alcoolice, fără provenienţă legală, care au fost predaţi lucrătorilor Biroului Vamal Ploieşti, precum şi 5.724 de ţigarete, ambalate în pachete, fără banderole de fiscalizare.
CITEŞTE ŞI: Atenţie! Minorii care se joacă cu petarde se aleg cu dosar penal!
Şi în judeţul Ialomiţa, la Urziceni, poliţiştii au descoperit la domiciliul unui bărbat de 36 de ani, 2.718 petarde, clasa II şi un pistol cu bilă de cauciuc şi două cartuşe aferente acestuia, bunuri ce au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Reamintim că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.