Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 23, 2024
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » PÂINEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE ESTE UN PRODUS DEPENDENT DE CONSERVANȚI! Un nutriționist stabilit în SUA a analizat fiecare ingredient în parte

PÂINEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE ESTE UN PRODUS DEPENDENT DE CONSERVANȚI! Un nutriționist stabilit în SUA a analizat fiecare ingredient în parte 

Raluca Schachter, un pasionat nutriționist clinic, a realizat pentru financiarul.ro o analiză a ingredientelor folosite pentru obținerea unei pâini de larg consum, respectiv pâinea cu secară Vel Pitar.Raluca susține că am ajuns să consumăm pâine devitalizată și deficientă din punct de vedere nutrițional.

Alimentul denumit ”pâine” pe care-l găsim pe rafturile magazinelor, spune nutriționista, este un produs dependent de conservanți chimici, care permit transportul pe distanțe lungi și un termen de expirare îndelungat, fără a-și schimba aspectul și fără a folosi refrigerarea.

Să analizăm însă mai în amănunt eticheta unei astfel de “pâini” de larg consum:

Pâine cu secară Vel Pitar
De 5 ori mai multe fibre
Cu 9% mai puţine glucide

Ingrediente:
– făină neagră
– apă
– făină de secară 9%
– drojdie
– sare iodată
– făină de malţ prăjită
– gluten
– emulgator (esteri mono şi diglicerici ai acidului diacetil tartric)
– conservant (propionat de calciu)
– antioxidant (acid ascorbic)
Conţine: gluten

1. Făina neagră
Se obţine prin măcinarea bobului de grâu cu tot cu coajă, unde se păstrează fibrele, vitaminele şi mineralele. Făina neagră este dificil de conservat pe termen lung (intră în fermentaţie), aluatul preparat din ea creşte mai greu, şi astfel se recurge des la alte “adaosuri” pentru a obţine un produs stabil, mai ales în sistemul industrial.
Din fericire pentru producător, regulile foarte lejere de listare a ingredientelor pe etichetă permite acestuia să nu divulge “secretul” făinii negre: din ce fel de cereale este obţinută, şi dacă este obţinută în mod natural, prin măcinarea bobului cu tot cu coajă sau este o făină rafinată (sau parţial rafinată) care a fost ulterior “colorată”? Se pare că soluţia producătorului a fost dată de utilizarea făinii de malţ prăjite, pentru a “colora” un produs inferior, dar care trebuie să pară “sănătos”.

2. Făina de malţ
Se obţine din cereale, în special orz, are culoare închisă şi un miros puternic. Se foloseşte în aluat ca sursă de zaharuri care contribuie la formarea culorii cojii, la aroma pâinii şi la păstrarea calităţilor acesteia. Faptul că este prăjită determină deja un produs denaturat, iar prezenţa acesteia întăreşte suspiciunea că “făina neagră” nu este de fapt făină integrală.

3. Făina de secară
Nu se specifică dacă este integrală, deci putem bănui că este rafinată. Procentul de 9% este mult prea mic în comparaţie cu celelalte ingrediente pentru a specifica pe etichetă “pâine cu secară”. Un procent de 50% ar fi fost mai onest din acest punct de vedere.

4. Drojdie
Folosirea drojdiei comerciale este o metodă rapidă de dospire, dar şi inferioară din punct de vedere nutriţional. În urma fermentării acesteia va rezulta alcool, valoarea nutritivă a cerealelor folosite va scădea şi pâinea va fi greu de digerat. În trecut, pâinea se cocea cu maia – un proces mai lent de fermentare care necesita câteva zile de preparare, dar care activa enzima care neutralizează acidul fitic, oferea o calitate superioară pâinii, asigura un panel nutriţional benefic, un gust deosebit, şi mai multe specii de lactobacili benefici sistemului digestiv.

5. Sare iodată
Sarea comercială la care se adaugă iod este dăunătoare sănătăţii din cauza aditivilor (aluminium, silicon dioxid, dextroza şi chiar fluor!), a procesării la temperaturi înalte şi a lipsei de minerale (fiind compusă doar din clor şi sodiu) şi enzime. Sarea naturală cum este sarea gema autohtonă, sau cea grunjoasă extrasă din ocne (care se foloseşte la murături) sunt variantele sănătoase. Sarea comercială suprasolicită metabolismul şi organele de excreţie. În schimb, sarea pură, naturală, este sănătoasă şi vitală.

6. Gluten
Glutenul este o proteină care, în combinaţie cu apa, devine lipicioasă. Multe persoane în ziua de azi raportează frecvente şi diverse probleme de sănătate legate de intoleranţă şi sensibilitatea la gluten, care implică sistemul digestiv şi cel imunitar. Glutenul conţinut în mod normal în anumite cereale este folosit şi de industrie în alimentele procesate ca stabilizator, emulgator şi agent de îngroşare.

7. Emulgator(esteri mono şi diglicerici ai acidului diacetil tartric)
Emulgatorii din alimentele procesate sunt o combinaţie de apă şi ulei (de provenienţă dubioasă) şi sunt folosiţi în industria alimentară pentru a face produsul să pară mai aspectuos, având un mare efect asupra structurii şi texturii acestuia. Fără emulgatori, un astfel de produs ar deveni uscat, nu ar avea volum, s-ar strica repede, iar ingredientele s-ar separa – lucruri care împiedică plasarea acestuia pe rafturile magazinelor pe perioade îndelungate.

8. Conservant (propionat de calciu)
Acidul propionic este utilizat drept conservant, în special împotriva mucegaiurilor.
Atat emulgatorii, cât şi conservanţii nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă, contribuind la “bagajul toxic” care se acumulează în organism, şi care se va traduce în timp într-un sistem imunitar deficitar, un sistem gastrointestinal disfuncţional, alergii şi dezvoltarea de boli degenerative.

CITEȘTE MAI MULTE AICI

View My Stats