Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 12, 2024
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » O DIVERSIUNE NUMITĂ PRIVATIZARE? La COS Târgovişte nu mai funcţionează NIMIC. Ce face statul român? TACE!

O DIVERSIUNE NUMITĂ PRIVATIZARE? La COS Târgovişte nu mai funcţionează NIMIC. Ce face statul român? TACE! 

Multora nu le vine nici acum să creadă că mândria judeţului Dâmboviţa – Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte este aproape distrus. Au mai rămas câteva sute de muncitori, care şi ei se tem că în curând îşi vor pierde locurile de muncă.

Pe adresa redacţiei noastre am primit un material care demonstrează că distrugerea Combinatului a fost pusă minuţios la cale. Privatizarea realizată în 2002 practic a aprins fitilul bombei care a explodat acum, în 2013.

„Privita cu scepticism ideea ca preluarea de catre rusii de la MECHEL OAO a tuturor combinatelor metalurgice producatoare de laminate lungi din Romania (MECHEL TARGOVISTE SA – fostul brand national „COST” – Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste, MECHEL CAMPIA TURZII SA – fosta Industria Sarmei, LAMINORUL BRAILA SA si DUCTIL SA Buzau) a constituit o diversiune menita sa scoata Romania de pe harta economica a Europei (ca producator de oteluri speciale, aliate si inalt aliate), tinde, din pacate, sa fie confirmata de realitate.

Cu alte cuvinte, inteligent si cinic in acelasi timp, investitorii de la Rasarit au profitat de graba suspecta cu care guvernantii autohtoni au vrut sa scape de responsabilitatea gestionarii competente si cinstite a unor segmente strategice ale economiei nationale, cumparand pe banda rulanta si pe degeaba (la preturi care sfideaza bunul simt), sub paravanul unor fantomatice off-shore – uri inmatriculate aiurea (Elvetia, Cipru) companiile anterior mentionate in perfecta stare de functionare, cu fluxuri de aprovizionare / desfacere bine definite, organizate pe principiile economiei de piata.

Un studiu de caz emblematic pentru ceea ce a insemnat, de fapt, privatizarea, este reprezentat de evolutia Combinatului de Oteluri Speciale Targoviste dupa preluarea de catre MECHEL OAO prin intermediul obscurei firme de apartament CONARES TRADING AG (inmatriculata in cantonul elvetian Zug).

Astfel, daca la data privatizarii – luna august 2002, la nivelul combinatului functionau in plin toate sectoarele de activitate (doua otelarii electrice, din care una cu o instalatie de turnare continua proaspat achizitionata din Italia, o forja de blocuri si bare – cu utilaje de provenienta austriaca si germana, unice in Romania, doua laminoare de profile mijlocii si usoare si o tragatorie de bare dotata cu tehnologie achizitionata de statul roman pe bani grei din Japonia), iar la poarta societatii erau cozi de camioane ce asteptau la incarcare in vederea expedierii de otel in toata Europa si nu numai, dupa zece ani de „competenta administrare privata” (a se citi „distrugere, degradare sau aducere in stare de neintrebuintare…”) nu mai functioneaza NIMIC.

Nu mai functioneaza NIMIC, pentru ca in acesti 10 ani rusii au actionat sistematic, convergent si metodic dupa urmatorul plan, pe care strategii Ministerului Economiei (fostul Minister al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri), l-au ignorat cu buna stiinta, multumindu-se sa se infrupte din resturile ramase / aruncate de oligarhul IGOR ZIUZIN, patronul de facto al MECHEL OAO:

1. Inducerea in eroare a autoritatilor nationale si a responsabililor Comisiei Europene cu privire la respectarea criteriilor de viabilizare (asumate de tara noastra in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana si reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 55 din 13.01.2005) a societatilor detinute in Romania (pentru care la data privatizarii au fost obtinute ajutoare de stat, sub forma stergerii de datorii de ordinul sutelor de milioane de dolari americani) – poate nu intamplator, cel care s-a ocupat cu monitorizare, respectiv fostul director din cadrul MECMA, PETRU IANC s-a aflat pana de curand pe statele de plata ale MECHEL, de unde a incasat cca. 1000 USD / luna – pentru „consiliere”. Mai mult, domul IANC si-a construit si un palat in buricul Bucurestiului, armat cu otel beton livrat „moka” de firma rusa.

2. Stoparea productiei de oteluri speciale si „distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare” a capacitatilor de productie aferente, scopul urmarit fiind acela de orientare a clientilor externi ai fostului COST SA catre subsidiarele MECHEL din Federatia Rusa – contrar celor asumate prin contractul de privatizare (unde, la art. 10 era stipulat faptul ca societatea va fi specializata pe productia de oteluri aliate si speciale, in conformitate cu „Strategia de restructurare a industriei metalurgice din Romania” – HG 213/2002).

3. Transferarea in Federatia Rusa a tehnologiilor / capacitatilor de productie pretabile a fi utilizate in productia destinata industriei de aparare – asa este cazul unor instalatii prin intermediul carora se realizau produse speciale NATO (corpuri de obuze si ogive pentru bombe de aviatie). In aceste conditii este interesant de stabilit pe ce baza a aprobat directorul general al ANCEx, CALIN RADU ANCUTA, exportul utilajelor mentionate.

4. Decapitalizarea combinatului prin impunerea unei politici comerciale clientelare pe langa care vechile firme „capusa” ale fostilor directori de „stat” sunt povesti de „adormit Mitzura” – materiile prime au fost achizitionate prin filiere internationale compuse din firme fantoma create / controlate de MECHEL OAO (vezi MECHEL TRADING AG, MTC MINERAL TRADING, MECHEL SERVICE GLOBAL – filialele Bulgaria, Ungaria, Germania, Olanda, Serbia, MECHEL TRANS, CONARES TRADING AG si lista poate continua) la preturi umflate cu pana la 200% fata de cele practicate de furnizorii primari, in timp ce livrarea otelului s-a facut sub costurile de fabricatie pe aceleasi trasee. In aceste conditii zeci de milioane de euro s-au evaporat anual in conturile din Cipru, Olanda, Insulele Virgine Britanice detinute de IGOR ZIUZIN in timp ce in Romania s-a contabilizat DEZASTRUL. O alta gaselnita s-a chemat MECHEL EAST EUROPE DIVIZION SRL Targoviste, firma de „management” prin care s-au „sifonat” ani la randul alte zeci de milioane de euro sub motivatia ilara a acordarii de „consultanta manageriala” societatilor detinute de concernul rus in Romania, care aveau la randul lor alte garnituri de „manageri” rusi platiti imparateste (10.000 – 15.000 euro pe luna) pentru „performanta” de a produce pierderi in tara noastra, dar profituri uriase in … Rusia.

Dupa ce s-a cam furat tot ce prezenta interes strategic, tovarasul ZIUZIN a considerat ca este momentul sa „spele putina” (nu este vorba de sotia lui Vladimir Putin), dar ca un „barbat” ce este a apelat la aceeasi usa din dos pe care a utilizat-o atunci cand a venit in Romania.

Concret, a scos la bataie firma cipriota MAZURO INVESTMENTS LTD (“capusa” controlata de MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS AG – actionarul MECHEL TARGOVISTE SA) careia i-a cesionat actiunile societatilor detinute in Romania, contra sumei modice de 52 dolari, in conditiile in care, investitori seriosi (AFRICAN INDUSTRIES GROUP din India si AFV ACCIAIERIE BELTRAME SPA din Italia) au fost trimisi la „plimbare” pentru ca nu au achitat 150 de milioane de dolari.

Daca impartim cei 52 de dolari la cele 4 combinate rezulta o medie de 13 dolari / bucata, o realizare cei drept, daca ne gandim ca, fostul COST SA TARGOVISTE a fost vandut rusilor cu 2 milioane de dolari.

Deci in 10 ani de „administrare privata” s-a reusit o devalorizare de peste 99,99% a valorii societatii, fapt ce demonstreaza cu claritate ca toata aceasta afacere a fost, in realitate, o mare DIVERSIUNE, careia statul roman (reprezentat, in primul rand, de cei peste 10.000 de salariati care activau in combinatele metalurgice anterior preluarii de catre „investitorul strategic”) i-a cazut victima.

Perspectivele sunt sumbre pentru combinatele metalurgice romanesti, care, nu demult, aveau un aport de peste 100 milioane de euro in exporturile realizate de Romania.

Daca Romania era Franta, combinatele praduite de „oligarhia corporatista” de la Moscova erau nationalizate de mult, sau macar, MECHEL OAO era chemata in justitie pentru retrocedarea ajutoarelor de stat incasate NECUVENIT (in baza unor angajamente niciodata respectate) – dovada stau furnalele / cuptoarele reci pe care IANC & CO le-au declarat, in FALS, „VIABILIZATE”.

In Romania, rusii au reusit sa inghete „FOCUL CONTINUU” (otelarii stiu despre ce vorbesc)”, se arată în scrisoarea adresată redacţiei noastre.

View My Stats