NU SE LASĂ! Salariaţii APIA mută protestele în faţa Ministerului Agriculturii!
Angajaţii APIA nu au renunţat la proteste, chiar dacă s-ar părea că urmează să fie sancţionaţi, având în vedere că, de la Bucureşti, s-a cerut să fie întocmite liste cu cei care au încetat lucrul pentru câteva ore în fiecare zi, începând de săptămâna trecută. Miercuri, 22 noiembrie 2017, între 11:00 şi 14:00, salariaţii APIA vor picheta sediul Ministerului Agriculturii. Convinşi fiind că, dacă vor fi uniţi, vor avea sorţi de izbândă în demersul lor, vor fi prezenţi la Bucureşti funcţionari din toate judeţele ţării. Nu a fost avansat un număr exact, însă, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA – Octavian Mateescu, vor fi suficient de mulţi pentru a atrage atenţia.
Nemulţumirea oamenilor pleacă de la faptul că, începând cu luna ianuarie 2018, salariile le vor fi micşorate, în condiţiile în care colegii lor din structura centrală vor beneficia de majorări. Cu alte cuvinte, la muncă egală, salariile vor fi… inegale! În medie, un angajat APIA de la nivel judeţean câştigă lunar echivalentul a 1.000 de euro net, dacă este să ne raportăm la declaraţiile de avere postate pe site-ul instituţiei.
„Noi avem salarii bune din 2015, până atunci aveam salarii mici. Ne-au fost mărite la recomandarea Comisiei Europene, pentru a ne exista salariați tentați să ia mită de la fermierii cărora le dau subvențiile.
Din primăvara lui 2017, de când legea a ieșit în draft, am făcut memorii și am atenționat și Ministerul Agriculturii și conducerea APIA că salariile ne vor scădea. Se pare că nu ne-a luat nimeni în seamă și nici nu au vrut să ne rezolve problema. Avem răspunsuri de la ei prin care ne-au amăgit.
Salariile vor scădea cu 30%. Cel mai mult sunt afectate pozițiile de la consilier în sus, cu cât salariul este mai mare, cu atât pierderea este mai mare. Dar majoritatea sunt consilieri superiori în agenție și vor avea de suferit. Noi cerem menținerea salariilor în plan.
Scopul protestelor noastre este să nu ne scadă salariile. Să le atragem atenția guvernanților că suntem o agenție care a absorbit foarte mulți bani europeni, de la înființare și până acum, și în continuare avem bani de absorbit. Prin scăderea salariilor noastre, nu o să suferim doar noi angajații, o să sufere, după părerea mea, și fermierii și absorbția fondurilor europene și toată țara”, a declarat Octavian Mateescu – peşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, citat de AGROINFO.
Salariaţii APIA din judeţul Dâmboviţa au întrerupt şi astăzi lucrul, ca şi colegii lor din ţară, pentru a protesta faţă de reducerea salariilor, măsură care urmează să opereze din ianuarie 2018. Mâine, 21 noiembrie 2017, vor proceda în acelaşi mod, iar miercuri vor participa la pichetarea ce va fi organizată la Ministerul Agriculturii.
„Per total, în sectorul bugetar, salariile au crescut cu 21,2%. Au fost reaşezate şi sunt scăderi la unele salarii care erau extraordinar de mari şi cred că asta nu trebuie să deranjeze pe nimeni. Sigur, îi nemulţumeşte pe cei de la APIA, de exemplu, dar am făcut o verificare. În timp ce eu avem, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, un salariu de 4.700 de lei, un funcţionar de la APIA sărea de 8.000 de lei. Credeţi că este corect? Ca urmare, eu cred că cei care îşi exprimă nemulţumiri sunt cei care au avut venituri exagerat de mari, disporporţionate în raport cu celelalte categorii de bugetari şi care nu se justifică prin importanţa socială a muncii. Nu mai vorbim de salariile din primării care erau undeva la 10% din ceea ce încasa un funcţionar de la APIA, de la AFIR sau din alte instituţii”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul Adrian Ţuţuianu – preşedinte PSD Dâmboviţa.