Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » NEMULŢUMIRE: Nemunca în administraţie este stimulată cu bani de la bugetul de stat!

NEMULŢUMIRE: Nemunca în administraţie este stimulată cu bani de la bugetul de stat! 

Primarul comunei Voineşti, judeţul Dâmboviţa – Gabriel Dănuţ Sandu este unul dintre edili nemulţumiţi de repartizarea bugetului pentru anul 2015, prin ANAF. În opinia lui Gabriel Dănuţ Sandu comunele gospodărite cum se cuvine, cele unde administraţia publică şi-a dat silinţa să încaseze taxele şi impozitele locale, unde au fost angajate proiecte importate şi duse la capăt fără probleme, unde au fost responsabilizaţi cetăţenii, au fost vitregite.

CITEŞTE ŞI: „Edilul oraşului Pucioasa contestă vehement criteriile de alocare a fondurilor către primării”

În Dâmboviţa, spune edilul de la Voineşti, peste 60 de localităţi au primit sume substanţiale pentru a acoperi cheltuielile curente şi unele costuri ale proiectelor începute, dar sunt şi comune care nu au primit un leu.

„Personal, modul de împărţire a bugetului pe anul 2015 mă nemulţumeşte. Toţi cei care şi-au făcut treaba, astăzi, nu au primit nici un ban. Trebuie să avem grijă, să nu încurajăm nemunca”, a subliniat primarul de la Voineşti, localitate care anul acesta are un buget mai mic cu 12 miliarde de lei vechi faţă de 2014.

Şi cu toate aceste piedici născute din calcule ciudate şi repartizări curioase, edilul de la Voineşti continuă lupta de dezvoltare a localităţii, mai multe proiecte intrând în linie dreaptă.

Potrivit legii bugetului de stat pentru 2015, s-a instituit noţiunea de „buget minim garantat”: 15 miliarde lei vechi pentru comune; 60 de miliarde pentru oraşe şi 200 de miliarde pentru municipii. Cu alte cuvinte, localităţile care au avut în 2014 încasări sub aceste sume au primit bani în completare de la stat, iar cele care s-au preocupat şi au colectat taxele şi impozitele de la populaţie şi au depăşit bugetul minim garantat nu au mai primit nimic de la stat. Nu s-a ţinut cont de numărul populaţiei, de gradul de încasări şi aşa mai departe. De aici, semnalul că, practic, se încurajează nemunca.

Spre exemplu, la Voineşti, spune primarul Gabriel Dănuţ Sandu, până la finale acestei luni, taxele şi impozitele locale pentru 2015 vor fi încasate în procent de 50%, în timp ce în alte localităţi nu se atinge acest procent nici măcar la sfârşitul anului. Şi, atunci, cu ce au greşit locuitorii din Voineşti, de sunt pedepsiţi, în sensul că pentru comuna lor Guvernul nu mai alocă bani?

View My Stats