Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 23, 2024
Sunteți Aici Home » SOCIAL » MUNCA LA NEGRU, O PECINGINE GREU DE ERADICAT! Inspectorii ITM Dâmboviţa au sancţionat dur firmele care nu se conformează legii

MUNCA LA NEGRU, O PECINGINE GREU DE ERADICAT! Inspectorii ITM Dâmboviţa au sancţionat dur firmele care nu se conformează legii 

În perioada lunii decembrie 2012 reprezentanţii I.T.M. Dâmboviţa au efectuat în domeniul relaţiilor de muncă 80 de controale. Pentru încălcarea prevederilor Codului Muncii şi ale clauzelor contractelor individuale şi colective de muncă s-au aplicat 25 de sancţiuni din care 15 amenzi în valoare de 111.000 de lei.

Ponderea amenzilor a reprezentat-o munca la negru pentru care s-au aplicat 6 amenzi în valoare de 80.000 de lei, 9 persoane fiind identificate muncind fără încheierea contractelor individuale de muncă. Domenii în care a fost întâlnită munca la negru: construcţii, comerţ, alimentaţie publică.

În cursul lunii decembrie 2012 a fost continuată Campania privind controlul în cadrul unităţilor de tip supermarket, din magazine de îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice şi electrocasnice, precum şi  paza şi protecţia acestora.

Scopul acestei Campanii a fost verificarea timpului de muncă şi a celui de odihnă a salariaţilor, identificarea muncii nedeclarate, identificarea cazurilor de folosire a muncii copiilor şi a tinerilor fără respectarea prevederilor legale.

Au fost controlaţi 44 de angajatori, 8 sancţionaţi, valoarea amenzilor aplicate – 28.500 de lei. Cele mai multe sancţiuni s-au aplicat pentru neacordarea repausului săptămânal.

Pe probleme legate de securitate şi sănătate în muncă au fost controlaţi 78 de angajatori. S-au constatat 120 de neconformităţi şi s-au aplicat 4 amenzi în valoare de 25.500 de lei, restul fiind sancţionat cu „avertisment”. Pentru toţi angajatorii sancţionaţi s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.

În campania de verificare a agenţilor economici care desfăşurau activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice au fost efectuate 6 controale. Ca urmare a comercializării acestora fără autorizaţie de functionare privind securitatea şi sănătatea în muncă, 2 angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 10.000 de lei.

Sursa: ITM Dâmboviţa

View My Stats