Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 12, 2024
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » Misterele ascunse sub Autostrada Soarelui

Misterele ascunse sub Autostrada Soarelui 

Nu străbate județul nostru, însă Autostrada Soarelui este cunoscută tuturor dâmbovițenilor, fie că au circulat sau nu pe această șosea. Toată lumea știe că este drumul spre mare și atât. Ei bine, specialiștii spun că Autostrada Soarelui ascunde multe mistere…

Pe traseul autostrăzii care ne duce la mare, s-au descoperit peste 300 de morminte săpate în urmă cu 1.000 de ani. Arheologii spun că zona de morminte este mult mai întinsă şi s-a scos la suprafaţă doar zona pe unde trece autostrada.

Zona Valu lui Traian, cea mai bogată în vestigii

O altă zonă bogată în vestigii arheologice este cea de la Valu lui Traian, în dreptul kilometrului 197, unde s-a descoperit un complex de morminte plane şi tumulare datând din secolele IV – III î. Hr.

Mormintele aparţin epocii elenistice. În locurile de veci au fost descoperite şi numeroase arme, vârfuri de săgeţi, mărgele. În zonă s-au găsit şi morminte romane datând din secolele I şi II.

Arheologii spun că cea mai bogată zonă în descoperiri arheologice de pe cuprinsul autostrăzii a fost Valu lui Traian. „Cu cât eşti mai aproape de Tomis, cu atât găseşti mai multe vestigii. Tomisul era o metropolă şi în epoca elenistică şi în epoca romană. Aici trăiau oameni foarte bogaţi şi, firesc, şi în împrejurimile metropolei erau civilizaţii înfloritoare”, spune arheologul Constantin Nicolae de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.

Ritual păgân

Tot pe teritoriul autostrăzii sau scos la lumină un topor ritual şi o sabie care se foloseau în aceleaşi scopuri: de ritual. Aceste obiecte sunt la sfârşitul mileniului II î. Hr. Piesele care se foloseau în ritualuri au fost scoase la lumină de pe şantierul autostrăzii în luna martie a acestui an.

Aceste obiecte au fost expuse pentru prima dată. Din momentul descoperirii ele au intrat pe mâna restauratorilor care le-au curăţat praful vechi de milenii.

„Tom” ne aduce veşti de acum 7.000 de ani

O altă zonă foarte importantă în ceea ce priveşte vestigiile arheologice este zona Carrefour. Arheologul Octavian Mitroi de la muzeu este cel care a coordonat lucrările pe şantier în perioada septembrie – octombrie 2012. Specialiştii aveau indicii că în zonă se află multe vestigii. Aşteptările nu le-au fost înşelate. În timpul săpăturilor au găsit obiecte ale Culturii Hamangia din perioada neolitică.

Au descoperit un mormânt de inhumaţie cu o vechime de 7.000 de ani. Scheletul, aparţinând unul bărbat, după forma craniului, a fost botezat „Tom”. Pe lângă mormânt au fost găsite şi 21 de gropi de gunoi.

Sursa: Ziua de Constanța

View My Stats