Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 12, 2024
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » MEMBRII ASOCIAȚIEI DE TURISM CHINDIA, DESCHIZĂTORI DE POTECI ÎN MASIVUL BUCEGI

MEMBRII ASOCIAȚIEI DE TURISM CHINDIA, DESCHIZĂTORI DE POTECI ÎN MASIVUL BUCEGI 

 

In vederea continuarii programului Top 27 (topul cuceririi celui mai inalt varf din fiecare tara a Uniunii Europene), o parte din membrii Asociatiei de turism „Chindia” au inceput antrenamentele inca din aceasta luna, deschizand poteci noi in zapada proaspat cazuta la sfarsitul saptamanii trecute.

Joi, 10 ianuarie 2013, Nicu Posta si Ileana Bocanciu au deschis poteca, printre urme de caprioare, cerbi, iepuri sau vulpi, pe traseul Dobresti – Podul lui Baltag – Saua Orzea – cabana Scropoasa – Cheile Zanoaga Mare fiind preluati cu un autoturism echipat de iarna de la cabana Zanoaga de colegii lor de drumetie montana.

Vineri, 11 ianuarie 2013, o echipa formata din Marius Prundaru, Ileana Bocanciu, Ana Maria si George Stan (ambii din Bucuresti) si Nicu Posta a urcat cu telecabina pana la Babele, apoi, pe o ninsoare usoara, de feerie, au strabatut Platoul Bucegilor – saua Sugarilor – Muntele Obarsia (pe traseul de iarna) – Pintenul Vaii Cerbului – Varful Gavanele – Statia Meteo Omu. Traseul a fost strabatut in aproximativ 4 ore, atat datorita zapezii mari din portiunea finala, cat si vantului care a inceput sa bata pe dupa varful Bucura. Dupa cum se stie, cabana Omu este inchisa permanent de la 1 noiembrie pana pe 30 aprilie, iar zapada de aproape 2 metri care se strange in zona este un argument convingator (foto 1). Dupa ce au baut un ceai si au consumat ceva energizante, montaniarzii ATC au coborat, din nou pe traseu cu zapada foarte mare (peste 1 metru), prin Mecetul Turcesc – cascada Obarsiei ajungand (dupa aproximativ 3,5 ore) la Refugiul Salvamont Dambovita la vechii lor prieteni si colaboratori. De mentionat ca acest traseu este interzis iarna turistilor, iar reusita parcurgerii lui de catre echipa mentionata se datoreaza atat experientei montane, a cunoasterii zonei la perfectie, cat si echipamentului adecvat unui astfel de sezon (bocanci, parazapezi, pioleti, bete, haine de iarna, manusi, ochelari etc.) (foto 2).

Sambata, 12 ianuarie 2013, echipa a fost marita cu alti „veterani” ATC (Florina Mocanu, David Malaut, Nini Porojan) atacand un alt loc de suflet al zonei – cascada Burlacului, aflata la iesirea vaii Horoabei din Canion (foto 3).

Seara, in sunet de chitara, au fost rememorate amintiri din vechile ture montane si s-au facut planuri de aniversare.

Infiintata la 15 decembrie 1983, ATC va prezenta un program aniversar care se va intinde de-a lungul intregului an 2013, cu finalizare speciala in luna decembrie a acestui an.

Nicu Posta
Presedinte de onoare ATC

View My Stats