MĂSURĂ: Sprijin financiar pentru vânzarea fructelor şi legumelor prin organizaţii asociative!
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 5 octombrie 2017, acordarea unui ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializarea fructelor şi legumelor. Sprijinul va fi egal cu valoarea contribuțiilor financiare ale membrilor sau ale organizației de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizația de producători, conform programului operaţional aprobat. În prezent, la nivel naţional funcționează 24 organizaţii de producători recunoscute.
Potrivit Hotărârii de Guvern, beneficiarii trebuie să depună şi să aibă aprobat un program operaţional, care poate avea o durată minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani. Atenţie! Organizațiile de producători care au un program operaţional aprobat înainte de data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern solicită în scris la centrele județene ale APIA, până la data de 1 noiembrie 2017, după caz continuarea, modificarea sau înlocuirea programului operaţional pentru a beneficia de prevederile hotărârii. Această dispoziţie se aplică inclusiv programelor operaţionale depuse spre aprobare pentru care nu a fost finalizată procedura de aprobare până la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.
Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producției comercializate (VPC) a fiecărei organizații de producători. Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC în cazul organizațiilor de producători şi la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu condiția ca suma ce depășește 4,1% din VPC să fie destinată măsurilor de prevenire şi gestionare a crizelor – se arată într-un comunicat remis de Guvernul României.