MĂSURĂ: Românii ar putea primi fonduri europene să-şi certifice produsele!
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a convocat o întâlnire, în data de 17 decembrie, pentru discutarea fişei Măsurii privind calitatea şi promovarea produselor agro-alimentare, iniţiativă salutată de reprezentanţii Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc – afiliată Federaţiei Pro Agro, care se luptă din 2014 să-i convingă pe mai-marii agriculturii româneşti de importanţa introducerii măsurilor privind certificarea şi promovarea produselor agro-alimentare.
„Considerăm că eliminarea simulării dialogului la nivel guvernamental poate aduce beneficii majore pentru fermierii şi micii producători români. Va rămâne de văzut dacă acestă Masura va fi croită ca un instrument pentru atingerea obiectivelor nationale sau interesele individuale ale reprezentanţilor capitalului străin vor bloca şi de aceasta data posibilitatea producătorilor români de a-şi valorifica mai bine produsele.
Tendinta europeană în implementarea programelor de dezvoltare rurală 2014-2020 a fost aceea de a finanţa acţiunile de certificare si promovare a calitatii, astfel incat solicitarile pentru investitii in active fizice (fabrici) sa fie o consecinta fireasca a cererii naturale de produse. In acest fel fermierii si producatorii nationali vor putea avea o dezvoltare sustenabila, iar produsele agro-alimentare cu valoare adaugata mare vor putea deveni un motor al economiei romanesti, cat si un prilej de mandrie nationala.
Marketingul reprezintă o necesitate si aplicata de marile companii multinationale cu succes, iar Masura 3, corect gandita, poate reduce din dezavantajul producatorilor romani intr-o piata globalizata. Masura, conform FEADR, poate sustine cu 100% fermierii care doresc certificarea produselor cu sume de până la 3.000 euro/exploatatie/an timp de 5 ani, precum si 70% din costurile aferente promovarii acestor produse. Regulamentul prevede posibilitatea de a finanta atat certificarea europeana (IGP, STG, DOP, etc), cat si cea nationala (traditional si reteta consacrata).
Dacă România va reuşi în următorii ani să ajungă de la 1 produs certificat UE ca IGP (Magiunul de Topoloveni) la un numar de 200 de produse, vom putea spune că am depăşit statutul de «ţară bananieră» care exporta resursa naturala si subventie europeana prin grau si porumb”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Pro Agro.