Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » MARIAN GRIGORE SUFLĂ VIAȚĂ PESTE METALUL RECE! Artistul ne dă o lecție despre ce înseamnă să fii cu adevărat bogat. VEZI VIDEO!

MARIAN GRIGORE SUFLĂ VIAȚĂ PESTE METALUL RECE! Artistul ne dă o lecție despre ce înseamnă să fii cu adevărat bogat. VEZI VIDEO! 

Un artist este formator de valori, însuflețitor de idealuri înalte, om al tainelor, al viziunilor venite din imensitatea universului. Nimic nu se poate realiza fără pasiune, fără zvârcolirile generate de actul creației.

Marian Grigore posedă un har aparte. Acela de a da viață metalului. Nu-ți vine să crezi că o simplă bucată de tablă de aramă poate fi transformată în operă de artă, într-o adevărată bijuterie. Asta o spunem noi, cei care privim de pe margine, care ne lăsăm repede copleșiți de emoție. Marian Grigore, modest, consideră că ceea ce face nu este decât un simplu meșteșug. O meserie care din păcate se stinge…

VEZI VIDEO

Orfevrăria sau meșteșugul creării obiectelor fine din metal nu există de ieri, de azi. Izvoarele istorice ne poartă până în antichitate când se punea mare preț pe confecționarea podoabelor din metale.

Marian Grigore este de o modestie debordantă. Nu face caz de talentul său, de măiestria cu care cizelează metalul. Spune simplu că este doar o verigă dintr-un lanț al meșteșugarilor.

Marian Grigore a deprins tainele meseriei de orfevrier în atelierele Patriarhiei Române și a continuat pe drumul perfecționării la cooperația meșteșugărească.

Maestrul orfevrier a trăit în București, într-o curte cu evrei și țigani, cum îi place să spună, apoi s-a mutat la bloc. Totdeauna a fost nostalgic după Capitala interbelică despre care a aflat din istorie sau din amintirile altora. Acum, Marian Grigore este mulțumit că s-a stabilit la țară, la Râncaciov.

Aici, la Râncaciov, Marian Grigore a mai găsit un pasionat, pe Viorel Marinoiu – directorul căminului cultural, și a răspuns invitației acestuia de a pune bazele unui atelier de orfevrărie pentru tinerii care vor să deprindă tainele acestui meșteșug.

Capitalismul sălbatic din România nu ține cont de tradiții, de obiceiuri, de meșteșugurile păstrate din tată-n fiu. Așa se ajunge la pierderea unor valori, la pierderea unor meserii care au făcut istorie. Statul nu-i sprijină în niciun fel pe meșteșugari. În opinia lui Marian Grigore, statul… stă. Maestrul orfevrier nu se plânge însă, fiindcă se consideră un om bogat, chiar dacă nu are conturile doldora de bani.

L-am lăsat pe meșterul Marian Grigore prins în ideile și proiectele sale. Spirit profund, maestrul orfevrier are speranța că lucrurile se vor îndrepta, că nu suntem o națiune pierdută, capabilă să ne distrugem tradițiile și valorile. Încet-încet, tinerii vor prinde rădăcini în țară și vor duce mai departe meșteșugurile păstrate de veacuri.

View My Stats