Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » UNIUNEA EUROPEANĂ » LIBERĂ CIRCULAŢIE: Cetăţenii moldoveni scapă de vize, dacă au paşaport biometric

LIBERĂ CIRCULAŢIE: Cetăţenii moldoveni scapă de vize, dacă au paşaport biometric 

Cetăţenii moldoveni vor putea curând călători în spaţiul Schengen fără vize, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlament joi, 27 februarie 2014. Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a îndeplinit toate cerinţele pentru ridicarea vizelor, conform Planului de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor.

Regulamentul privind vizele din 2001 conţine lista statelor non-UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen („lista negativă”) şi a celor ai căror cetăţeni nu au nevoie de vize („lista pozitivă”).

Revizuirea prezentă transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă. Moldovenii care au paşapoarte biometrice (cu un cip care conţine imaginea facială şi amprentele deţinătorului) vor putea călători în spaţiul Schengen pentru perioade între 90 şi 180 de zile.

„Astăzi este o zi importantă nu numai pentru politica de vize a UE în general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericită că Parlamentul a aprobat cu o majoritate atât de mare decizia de a ridica vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a spus Tanja Fajon.

„Regimul liber de vize este unul dintre cele mai concrete elemente din relaţia cu UE şi una dintre măsurile concrete, importante pentru oameni, mai ales pentru tineri. Moldova deschide un nou capitol. Guvernul trebuie să îşi continue drumul european, iar eu salut eforturile viitoare care vor fi făcute în acest sens”, a adăugat ea.

Ce urmează

După aprobarea Parlamentului, Consiliul ar urma să aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai târziu în luna aprilie, după verificarea legală a textelor în toate limbile.”Regimul liberalizării vizelor pentru cetăţenii moldoveni ar putea să fie aplicabil chiar înainte de vară”, a spus Fajon.

Cetăţenii moldoveni beneficiază deja de un acord de facilitare a vizelor cu UE, în vigoare din ianuarie 2008 (a actualizare intrând în vigoare din iulie 2013). Conform datelor Comisiei Europene, numărul cererilor de viză de scurtă şedere în Schengen depuse de cetăţenii moldoveni a rămas constant în ultimii trei ani (oscilând între 50.000 şi 55.000). Mulţi cetăţeni moldoveni au deja paşaport românesc.

Moldova a ridicat vizele pentru cetăţenii UE la 1 ianuarie 2007.

View My Stats