Instalaţiile separate de apă îi scapă pe târgovişteni de bătăile de cap
Sătui să plătească ce nu consumă şi să rămână când le este lumea mai dragă fără apă potabilă fiindcă nu a plătit vecinul, târgoviştenii investesc în reţele individuale.
În plus, oamenii acuză că facturile sunt la Târgovişte mai mari decât în alte părţi. Situaţia este generată de faptul că tariful practicat de furnizor este între cele mai mari din ţară, plus că reţelele sunt învechite, ceea ce generează pierderi costisitoare. Se adaugă şi faptul că citirea apometrelor se face de către fiecare proprietar în parte, într-un interval de două săptămâni, ceea ce duce la apariţia discrepanţelor între contorul de la scară şi consumul înregistrat în apartamente.
Radu Vasilescu, directorul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, susţine că scoaterea apometrelor pe scara blocului reprezintă o modalitate eficientă de a elimina furturile de apă şi declarările incorecte. „Apometrele fiind la vedere, nimeni nu va mai ascunde consumul. Pe de altă parte, va exista posibilitatea debranşării individuale a rău-platnicilor”, afirmă Vasilescu.
Conform informaţiilor făcute publice de către Asociaţia Română a Apei, cel mai mare tarif pentru apa potabilă furnizată populaţiei se practică în Tulcea – 3,10 lei; Dâmboviţa – 3,08 lei şi Ploieşti – 3,00 lei. Cea mai ieftină apă se vinde la Târgu Jiu – 1,37 lei; Miercurea Ciuc – 1,89 lei şi Baia Mare – 1,91 lei. Preţurile nu conţin TVA.
Severin Anghelinu, administratorul Asociaţiei de Proprietari 107, prima care a executat instalaţii de apă individuale în Târgovişte, spune că facturile la apă rece au scăzut la jumătate după ce s-a realizat contorizarea separată. „Nu ştiu dacă se justifică preţul mare la apă. De altfel, Târgovişte ocupă locul doi, după Deva, şi în ceea ce priveşte tariful practicat pentru energia termică”.