INIŢIATIVĂ: Meci de fotbal pentru promovarea comportamentului fairplay în sport!
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa a organizat, astăzi – 5 octombrie 2017, în localitatea Aninoasa, un meci de fotbal pentru promovarea comportamentului fairplay în sport. S-au întâlnit în teren reprezentanţii forţelor de ordine şi cei ai suporterilor. Partida s-a încheiat în favoarea echipei Cetatea Târgovişte 1396, care a învins cu 2-0 selecţionata Jandarmeriei Dâmboviţa. Jucătorii s-au tratat însă cu respect, de la primul până la ultimul minut, şi au încurajat atitudinea pozitivă. Violenţa nu are ce căuta într-o competiţie, iar bătăile precum cele petrecute duminică la Colacu şi Pietroşiţa trebuie eliminate!
„Fairplay-ul repezintă, de fapt, o stare de spirit şi se referă la întreaga atmosferă care trebuie să existe într-o arenă sportivă. În Grecia Antică, pe perioada olimpiadelor, dacă existau conflicte militare, acestea încetau şi lăsau spaţiul necesar sportivilor să treacă spre arena unde urmau să-şi desfăşoare activitatea. Extrapolând un pic, şi în zilele noastre, ar fi de dorit să se întâmple cam acelaşi lucru. Sportivii să-şi dispute competiţia în teren, iar spectatorii să-şi susţină echipele favorite fără a mai avea tot felul de incidente în tribune”, a punctat col. Viorel Matei – comandantul IJJ Dâmboviţa.
Cu prilejul amicalului disputat în slujba fairplay-lui de către selecţionata Jandarmeriei Dâmboviţa şi echipa suporterilor – Cetatea Târgovişte 1396, preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitraj din cadrul AJF Dâmboviţa, Ioan Negoescu, a atras atenţia că este inadmisibil să se ajungă la bătaie, indiferent de motivaţia combatanţilor.
„Nu pot să spun că arbitrajele sunt foarte bune. Această activitate nu se învaţă decât arbitrând. Avem o mare lacună. Din cauza numărului foarte mare de echipe care sunt la nivel judeţean, nu reuşim să acoperim toate jocurile cu brigadă completă de arbitri. Suntem puşi în situaţia să delegăm şi doar doi arbitri la unele jocuri. (…)
Am şansa de a merge foarte des în Anglia şi să văd meciuri acolo. Acum 35-40 de ani, cei mai înrăiţi fani erau englezii, ei creau cele mai mari probleme pe terenurile de joc. Acum, te duci în Anglia la meci ca la un spectacol de teatru, de film. Te duci cu copilul, cu soţia… Nu se înjură. Oare, o să ajungem şi noi vreodată la nivelul acesta? Ce trebuie făcut ca să ajungem aici? (…)
Este inadmisibil ca un arbitru care a greşit să fie călcat în picioare, cum a fost copilul ăsta la Pietroşiţa, duminica trecută. Nu este nicio scuză pentru atitudinea asta. Ce avem cu ei? Trebuie să ne gândim că acei arbitri pot fi rudele noastre. Ne-ar conveni să-i bată cineva? Consecinţa este că, anul acesta, am început la 1 octombrie şcoala de arbitraj cu patru oameni. Acum 3-4 ani, începeam cu 60-70. Nu mai vin. (…)
Oare, vom ajunge ca la alte sporturi, rugby în special, unde o decizie a arbitrului nu este comentată de nimeni? Este acceptată fără şovăire. FIFA a precizat că deciziele arbitrului şi ale tuturor celorlalţi oficiali de meci trebuie întotdeauna respectate. Vom ajunge aici?”, a punctat Ioan Negoescu.
Faptul că suporterii au început să se implice în acţiunile de promovare a spiritului fairplay, alături de responsabilii echipelor şi reprezentanţii forţelor de ordine, ne dă speranţa că violenţa în sport poate fi combătută.
„Noi suntem o echipă care a promovat fairplay-ul de la primul joc disputat. Vrem să arătăm onoare în sport, vrem să ne respectăm adversarii. Consider că sunt soluţii pentru a contracara violenţa în sport. Trebuie mai multă implicare din partea tuturor şi lucrurile se vor schimba în bine”, a declarat Bogdan Marius Gheorghe – reprezentatul echipei Cetatea Târgovişte 1396.
La rândul său, administratorul Bazei Sportive de la Aninoasa a precizat că acţiunile de prevenire a violenţei în sport trebuie demarate de la baza piramidei, adică începând cu cei mai mici jucători.
„Am constat, în cazul grupelor de copii, că efervescenţa părinţilor depăşeşte de multe ori ambiţia jucătorilor. Am auzit expresii de genul «rupe-l», «omoară-l», «calcă-l», «loveşte-l» din partea părinţilor, care erau cumva ca nişte lei în cuşcă pe margine şi, inevitabil, această atitudine se transferă copiilor. Cred că ar trebui să privim aceste aspecte de la nivelul cel mai de jos al piramidei”, a explicat Vlăduţ Niculae – reprezentantul AFC Aninoasa.