IMPAS: CLM Târgovişte nu a aprobat schimbul de terenuri cu Firma Cicom. Investiţia de 1 milion de euro să aşteapte!
Ieri, am avut două şedinţe ale Consiliului Local Municipal Târgovişte! Una ordinară, fără prea mult suspans, şi una extraordinară, convocată la iniţiativa consilierilor PNL. Aleşii liberali au vrut să demonstreze că le pasă de economia municipiului, de soarta investitorilor, fără să pedaleze pe faptul că în propoziţie era vorba de firma unui membru al PNL…
Practic, consilierii liberali au cerut ca forul legilativ municipal să-şi însuşească rapoartele de evaluare întocmite de evaluator Simionescu Decebal Florin cu privire la terenurile situate pe strada Ialomiţei din Târgovişte, unul aflat în proprietatea privată a S.C. Cicom SRL, iar celălalt aflat în domeniul privat al U.A.T. municipiul Târgovişte, şi aprobarea efectuării unui schimb de terenuri între cei doi proprietari.
În afară de aleşii pledanţi, a venit în Consiliul Local pentru a-şi susţine cauza Daniela Coman, directorul S.C. Cicom SRL. Încă de la început, s-a văzut clar că cele două grupuri de consilieri, ai puterii şi ai opoziţiei, au trecut pe linii separate şi că urmează conflictul. Fiecare parte a venit cu argumentele sale, toate demne de luat în seamă. Social-democraţii nu au fost de acord în ruptul capului să iasă din litera legii, din norme. Liberalii ar fi dorit să se facă o concesie unei firme de renume, cu mulţi angajaţi şi care are forţa să mai deschidă alte capacităţi de producţie, deci să mai facă angajări şi să aducă şi mai mulţi bani în visteria statului.
PSD-iştii şi-au manifestat de la început împotrivirea, spunând că nu înţeleg de ce a trebuit să se convoace o şedinţă extraordinară pe acest subiect. Marieta Diculescu a fost cea care a dat tonul şi i-a antrenat pe colegii săi pentru votul împotrivă. A precizat clar că nu vrea să se facă nimic pe lângă lege, chiar dacă are un respect deosebit pentru firma Cicom.
Ioan Ţuţuianu a avut şi el de făcut câteva completări. A spus că proiectul de hotărâre este realizat neprofesionist şi că este incomplet. Raportul de expertiză care trebuia însuşit de cei prezenţi lipsea. De unde se vede treaba că proiectul ar fi urmat să treacă, dar au apărut ceva probleme pe parcurs, un virus ascuns.
Ciprian Prisăcaru (PNL) a fost cel mai vehement susţinător al proiectului, afirmând că nu este vorba de nimic cu conotaţii politice. Ei apără o oportunitate, o investiţie de un milion de euro care trebuie realizată neapărat pentru binele comunităţii.
Consilierul Ţuţuianu percutează imediat afirmând că aici nu este vorba de investiţie, de oportunitatea iniţierii proiectului, ci de lipsa documentaţiei.
Eugen Pătraşcu intervine şi preia coarnele plugului menit să răstoarne brazda liberală. Şi-a adus aminte, din perioada când îndeplinea funcţia de viceprimar, că firma Cicom a mai solicitat Consiliului Local în 2014 o suprafaţă de teren, tot pe strada Ialomiţei, pentru a amenaja o parcare care să deservească fabrica de îngheţată, numai că acolo, mărturiseşte trist Pătraşcu, în locul parcării s-a ridicat o clădire care a şi fost înconjurată cu gard pe suport de beton. Mai spune că, pentru acele obiective, nu au fost emise autorizaţii de construcţie.
Daniela Coman recunoaşte acest lucru, dar spune că acum doresc să intre în legalitate iar consiliul local trebuie să le dea această şansă. Acolo, dacă va fi aprobat schimbul de terenuri, se va realiza o extindere a capacităţilor de producţie creându-se 40 de noi locuri de muncă. Au solicitat schimbul de terenuri tocmai pentru că nu pot construi dincolo de drum. Nu poţi separa un flux tehnologic! Aleşii PSD i-au reproşat că anul trecut una au cerut şi alta a ieşit. Doamna Coman le-a răspuns curajos că mediul privat, şi aşa asuprit, trebuie să mai calce şi pe lângă lege, altfel nu supravieţuieşte.
Consilierul Tudorică Răducanu, împăciuitor ca întotdeauna, deschis şi dornic de a-i sprijini pe întreprinzători, a afirmat că societatea Cicom trebuie ajutată, mai ales că va investi o aşa de mare sumă de bani şi va crea noi locuri de muncă. Dar, a precizat Răducanu, totul să se facă legal. A avansat şi o soluţie: efectuarea unei concesionări a terenului, dacă schimbul nu se poate realiza.
A venit rândul primarului interimar Cristian Stan, care nu a iertat deloc în cuvântul său deficienţele găsite, modul cum s-a acţionat până acum. A povestit edilul toată tărăşenia, din 2014 şi până acum. Cristian Stan a fost de acord că este vorba de o investiţie importantă, dar nu poţi trece pe lângă lege. Ce exemplu dăm cetăţeanului dacă acceptăm ca cineva să construiască fără autorizaţii, iar apoi să vină în şedinţa de consiliu să ceară intrarea în legalitate?
Concluzia desprinsă după discuţii, înainte de vot, proiectul nu va trece! Şi aşa s-a şi întâmplat. 11 aleşi au votat pentru aprobare, respectiv Andrei Albu, Pavel Babeu, Claudiu Dumitrescu, Lucian Enache, Alen Georgescu, Livia Mocanu, Honorius Moţoc, Viorel Pantea, Ciprian Prisăcaru, Tudorică Răducanu şi Dănuţ Tică. Alţi 6 consilieri au fost împotrivă: Ioan Ţuţuianu, Cristian Daniel Stan, Rădulescu Cătălin, Maria Diculescu şi Rodica Bănescu. S-au abţinut: Eugen Pătraşcu, Cosmin Bozieru şi Ion Dobândă. Ar fi fost nevoie de două treimi din voturi pentru aprobare, adică 14, fiind vorba de un proiect de hotărâre ce viza patrimoniul administraţiei publice locale.
Unii zic că ar fi vorba de răutăţi germinate în câmpul politicii faptul că nu a trecut proiectul, alţii că nu prea s-a mers pe firul legii. Există şi grupul celor care consideră că la mijloc a fost câte puţin din amândouă!