IALOMIŢA: 100 de persoane au fost angajate fictiv la Spitalul Judeţean Slobozia!
Sănătatea ialomiţeană a intrat oficial în atenţia organelor de urmărire penală din Slobozia, odată cu arestarea preventivă a doctoriţei Cristiana Stoian de la Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomiţa. Ea a fost acuzată că vindea ca la piaţă sîngele pe care-l recolta de la donatori, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit să-l distribuie gratuit oamenilor care solicitau flacoane cu sînge. La nici două luni distanţă după această anchetă, sănătatea ialomiţeană ajunge din nou în vizorul organelor judiciare. De această dată, vizat de procurori este Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.
Pe birourile procurorilor Parchetului de pe lîngă Judecătoria Slobozia au ajuns o serie de sesizări venite din partea instituţiilor statului. Este vorba despre Camera de Conturi Ialomiţa şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa. Existenţa reclamaţiilor este confirmată de către procurori, care susţin faptul că vor analiza situaţia, iar în funcţie de rezultatul cercetărilor vor dispune măsurile corespunzătoare. Deocamdată, actele de sesizare se află în fază de verificare, în ambele cazuri nefiind pusă în mişcare urmărirea penală. Surse din cadrul Parchetului au declarat pentru „Independent” faptul că, pe baza respectivelor plîngeri, s-ar putea constitui dosare penale ce vor avea ca obiect comiterea de infracţiuni de serviciu, precum „abuzul în serviciu”.
Sesizările penale făcute de Camera de Conturi Ialomiţa au la bază raportul efectuat ca urmare a controlului efectuat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, în luna aprilie a acestui an. Auditorii instituţiei au supus verificării situaţia economică şi financiară a spitalului în perioada celor 3 ani în care a fost condus de doctorul Vasile Olaru. Printre abaterile constatate aceştia au descoperit faptul că, sub semnătura fostului director al unităţii medicale, a fost posibilă crearea unui post fictiv în cadrul Departamentului Statistică. Respectivul angajat care a beneficiat de această susţinere a fost plătit timp de un an şi jumătate, cu suma de 1.300 de lei lunar, fără a veni o zi la serviciu.
O altă sesizare făcută de Camera de Conturi Ialomiţa la Parchetul Slobozia vizează şi distrugerea unor documente fiscale, suspiciune ce planează asupra doctorului Olaru. Concret, el ar fi distrus mai multe facturi pentru a acoperi un prejudiciu de peste 272 mii de lei. Seria de abateri constatate de inspectorii ITM Ialomiţa vizează angajarea ilegală a peste 100 de persoane la spital. În urma unui control, aceştia au descoperit faptul că asistente, personal TESA şi chiar medici ar fi fost angajaţi în cadrul unităţii medicale pe baza unor documente ce ar fi „îmbrăcat” forma unor contracte de muncă fictive.
Sursa: independentonline.ro