Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, martie 23, 2025
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Ialomiţa » IALOMIŢA: «Hora», vinul care te… îngroapă! Autorităţile au retras de pe piaţă 27.000 de litri de vin contrafăcut

IALOMIŢA: «Hora», vinul care te… îngroapă! Autorităţile au retras de pe piaţă 27.000 de litri de vin contrafăcut 

O acţiune de amploare a poliţiştilor ialomiţeni a avut un rezultat uluitor. Oamenii legii au reuşit să confişte 27.000 litri de vin. Cercetările ulterioare au stabilit faptul că produsul era importat din Bulgaria şi urma să fie vîndut în Slobozia şi Urziceni. Mai mult, supus unor analize, vinul bulgăresc avea o calitate îndoielnică. Laboratoarele au arătat că în recipientele de plastic în care fusese îmbuteliat se afla un lichid compus din apă, alcool etilic şi coloranţi. Compoziţia, spun specialiştii care au testat-o, ar fi putut pune în pericol sănătatea consumatorilor. Pentru vinul contrafăcut, distribuitorii ialomiţeni au plătit amenzi de peste 100 mii de lei, scrie independentonline.ro

Cantitatea de 27.000 litri de vin contrafăcut a fost descoperită la sediile a două societăţi comerciale din Slobozia şi Urziceni. În calitate de distribuitori, administratorii celor două firme s-au aprovizionat de la producătorul bulgar «Izba Kamen», cu sediul în Kamen, un oraş aflat la cîţiva zeci de kilometri de graniţa Bulgariei cu România. Datele arată că marfa ar fi intrat în ţară prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse, iar apoi a fost transportată către judeţul Ialomiţa. Denumit «Hora», vinul era îmbuteliat în recipiente de plastic de 2 litri şi era încă în termen, avînd o valabilitate de 180 de zile de la data fabricaţiei.

În momentul în care au pătruns în depozitele societăţilor, poliţiştii, alături de inspectori ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Ialomiţa, au dispus confiscarea întregii cantităţi de vin. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Ialomiţa tranzacţiile economice dintre producători şi distribuitori nu au ridicat niciun semn de întrebare. Ceea ce le-a atras atenţia organelor de control a fost calitatea lichidului îmbuteliat în sticlele de plastic, pe a căror etichetă era inscripţionat: «Hora, vin de masă».

„Am fost sesizaţi de la Bucureşti cu privire la acest produs şi am efectuat un control. Alături de poliţiştii ialomiţeni au demarat acţiunile şi am descoperit întreaga cantitate de vin la depozitele celor doi distribuitori ialomiţeni. Am prelevat probe şi le-am dus la Cluj, conform procedurilor noastre. Ni s-a demonstrat că în acele sticle era altceva decît vin. Vorbim despre un fabricat care are în compoziţia sa coloranţi, compuşi aromatizaţi, apă şi alcool. Nici urmă de vin în sticle!”, ne-a declarat Iulian Bucur, directorul Direcţiei Agricole Ialomiţa.

Specialiştii au confirmat că respectivul produs nu respectă parametrii fizico-chimici, care se regăsesc în Legea viei şi vinului numărul 244/2002. Vinul contrafăcut ar fi trebuit să fie comercializat în mai multe magazine rurale de pe raza judeţului Ialomiţa. Prima măsură adoptată de autorităţi a fost aceea de a le interzice distribuitorilor ialomiţeni comercializarea produsului. Cercetările în acest caz sînt în plină desfăşurare, poliţiştii urmînd să facă verificări amănunţite cu privire la condiţiile în care s-a produs în Bulgaria vinul contrafăcut.

View My Stats