Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 12, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » Gabriel Boriga, start pentru un nou mandat de primar

Gabriel Boriga, start pentru un nou mandat de primar 

Astăzi, primarul Gabriel Boriga, şi-a prezentat raportul de activitate pentru cei patru ani de când se află în fruntea administraţiei târgoviştene. Totodată, Gabriel Boriga şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de edil al municipiului.

VEZI AICI RAPORTUL DE ACTIVITATE AL PORIMARULUI

„Închei peste două luni de zile primul meu mandat de primar al Târgoviştei. Şi vă spun cu sinceritate că a fi primar în Târgovişte, în fosta cetate de scaun a Valahiei, înseamnă mai mult decât asfaltări, reabilitări de blocuri, aducţiuni de apă, iluminat public sau spaţii de joacă pentru copii. Sunt foarte importante şi acestea, voi vorbi şi despre ele, dar a fi primar în Târgovişte înseamnă în primul rând a da târgoviştenilor încredere în oraşul lor şi în viitorul său. Înseamnă a da sau a reda târgoviştenilor convingerea că se poate mai mult, ambiţia de a vrea mai mult, mândria că reuşim să facem mai mult!

Am primit acum câteva săptămâni în Târgovişte vizita actorului şi regizorului Dan Puric. Iar Dan Puric ne-a reamintit că oraşul nostru e diferit de alte oraşe, că istoria noastră ne obligă la mai mult, că trebuie să avem ambiţii mai mari şi trebuie să facem eforturi mai mari!
Până în 2008, Târgoviştea a fost un oraş al ambiţiilor mici şi al eforturilor modeste. Eu am altă viziune: eu cred că Târgoviştea e un oraş mare! Şi mi-am propus să fac ceea ce se poate pentru ca Târgoviştea să aibă ritmul de dezvoltare şi viaţa specifice unui oraş mare. Iar pentru asta am început cu infrastructura.

Am reabilitat principalele bulevarde ale Târgoviştei – Calea Domnească, Calea Bucureşti, Bd. Independenţei, Calea C-tin Brâncoveanu, Şoseaua Găeşti. S-au reabilitat în total 27 de străzi din Târgovişte, iar în ultimii 4 ani s-au făcut intervenţii pe 191 de străzi. Şi nu ne oprim aici!

În 3 ani şi jumătate am amenajat 950 de locuri de parcare, în zona Centrală, pe Calea Domnească, pe bd. Mircea cel Bătrân, în microraioanele 4 şi 8 ale oraşului. Şi nu ne oprim aici! Vom continua să facem locuri de parcare în centru şi parcări de reşedinţă în cartiere, pentru ca fiecare târgoviştean posesor de automobil să aibă loc de parcare!
Am demarat de asemenea proiectul şoselei de centură a Târgoviştei. E o lucrare amplă, care nu se face peste noapte: e vorba de aproape 14 kilometri de şosea. Dar e o lucrare pe care am început-o şi care se va duce la bun sfârşit. E una dintre promisiunile mele pentru viitor!
Alt mare proiect pe care l-am demarat este Planul Strategic Integrat pentru Dezvoltarea Durabilă a Târgoviştei. Ca să vă faceţi o idee despre ce va însemna acest proiect, e suficient să vedeţi centrul istoric reabilitat al municipiului. Aşa ceva vom face şi în 5 zone din Târgovişte: în microraioanele 6, 11 şi 12, pe Aleea Trandafirilor şi în cartierul CFR. Vom reface infrastructura rutieră, spaţiile verzi, sistemele de apă şi canalizare, iluminatul public. Vom aduce standarde demne de centrul oraşului în cartierele Târgoviştei!

Stimaţi invitaţi, n-am uitat că la bază sunt profesor. La fel ca şi preşedintele Consiliului Judeţean, chiar dacă el e cu o treaptă mai sus, în învăţământul universitar. Sunt profesor deci, ţin la şcoală şi îmi place să văd performanţă şcolară. De aceea primăria s-a zbătut şi a reuşit să atragă 20 de milioane de euro din fonduri europene pentru infrastructura şcolară şi pentru modernizarea învăţământului din Târgovişte. Am finalizat deja investiţiile la Colegiul Naţional Carabella şi la Liceul Bălaşa Doamna, dar nu ne oprim aici! Alte 8 şcoli şi licee vor fi renovate şi modernizate, fiindcă elevii din Târgovişte merită mai mult! În şcolile şi liceele pe care le modernizăm azi vor învăţa şi vor excela olimpicii de mâine!

Reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare e un alt proiect important pentru Târgovişte. Face parte dintr-un proiect judeţean de mediu, cu fonduri europene, în care Târgoviştea e principalul beneficiar dintre toate oraşele judeţului. 15 milioane de euro sunt alocaţi acestui proiect în municipiul nostru, iar aceste fonduri vor merge către modernizarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare, precum şi către extinderea staţiei de epurare Târgovişte Sud.
Un oraş important are însă şi alte nevoi. E vorba de viaţă culturală şi spirituală, e vorba de sport şi relaxare. Am reabilitat spaţiile publice din centrul istoric, am investit în renovarea câtorva biserici monumente istorice şi am făcut lucrări de mansardare şi extindere la clădirea Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur. Am făcut un bazin de înot. Am amenajat piste pentru biciclete şi am înfiinţat un patinoar. Am amenajat un nou parc, Parcul Municipal Mihai Bravu şi am făcut locuri de joacă pentru copii în cartiere. Şi nu ne oprim aici! Vreau ca Târgoviştea să fie un loc cât mai prietenos pentru locuitorii ei, dar şi pentru turiştii pe care îi atragem prin proiectele de promovare turistică a Curţii Domneşti şi a altor monumente istorice. Iar unul dintre semnele succesului nostru e acela că Târgoviştea a ajuns în 2010 între primele 8 oraşe culturale ale României, înaintea unor municipii mai mari precum Braşov, Constanţa sau Oradea!
Am demarat de asemenea un proiect necesar şi util, un proiect cu impact benefic major: e vorba de anveloparea blocurilor din Târgovişte. 373 de blocuri sunt prinse în acest program, câteva zeci dintre ele fiind deja anvelopate, iar pentru restul lucrările fiind în diverse faze de contractare şi execuţie. Târgoviştenii care stau în blocuri reabilitate termic au putut vedea în această iarnă că se încălzesc mai bine decât în alţi ani şi că acest lucru îi costă mai puţin. Şi nu mă opresc până când ultimul dintre toate cele 373 de blocuri prinse în acest program va fi reabilitat! Iar pentru comparaţie – şi promit că e singura comparaţie cu mandatul precedentului primar pe care o menţionez – în perioada 2004-2008 s-a reabilitat termic un singur bloc în Târgovişte. Unul singur.
Stimaţi invitaţi, prin a fi primar de Târgovişte eu înţeleg şi a fi aproape de târgoviştenii în suferinţă, de cei care au nevoie de sprijin sau de asistenţă socială.
Atunci când vijeliile au distrus acoperişurile oamenilor am intervenit operativ, pentru a le repara cu fonduri de la primărie. Pentru că sunt momente în care trebuie să acţionezi rapid. Am realizat de asemenea Centrul de Urgenţă Speranţa, care găzduieşte persoanele fără adăpost din Târgovişte, după cum am reuşit cu fonduri din bugetul local şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale să reabilităm şi să mansardăm locuinţe sociale în oraş.
Şi aş vrea să mai spun ceva: primăria Târgovişte de azi nu se fereşte să contribuie direct la nivelul de trai al târgoviştenilor mai săraci, atunci când poate s-o facă, cu resursele pe care le are. Chiar acum, înainte de Paşti, oferim pensionarilor cu pensii mici tichete sociale gratuite în valoare de 150 de lei pentru a putea să-şi procure alimente de sărbători. Am făcut acest lucru şi de Crăciun şi am făcut-o şi la precedentele sărbători de Paşti. Încercăm pe viitor să facem şi mai multe pentru vârstnici, pentru că trebuie să menţinem un echilibru. Construim pentru viitorul copiilor noştri, dar ne respectăm în acelaşi timp părinţii şi bunicii. Pensia lor nu este o povara pentru noi, cei mai tineri şi activi. Pentru pensia lor au muncit o viaţă întreagă. Ne-au educat şi ne-au îmbrăcat. Este foarte simplu: trebuie să-i ajutăm cât putem.
Şi dacă am vorbit despre oameni, vreau să nuanţez şi să spun: investiţiile care se fac în oraş sunt pentru oameni. Facem mai mult decât să modernizăm un oraş:  construim o comunitate. Iar o comunitate are nevoie de repere. De aceea am sprijinit şi manifestările publice, în care cetăţenii să se întâlnească, să se simtă bine. La Zilele Cetăţii a venit legenda formaţie Phoenix. Sunt sigur că cetăţenii au gustat momentul. La fel şi de Revelion. Au venit 20.000 de târgovişteni şi dâmboviţeni pentru a sărbători împreună trecerea într-un nou an. Am stat alături de târgovişteni şi am băut un pahar de şampanie cu cei prezenţi. Avem nevoie de astfel de momente de normalitate, de astfel de momente care construiesc o comunitate în această perioadă dominată de prea mult scandal.
Şi pentru că a venit vorba de scandal, o scurtă referire la cei care şi-au făcut din scandal o emblemă. În Consiliul Local Târgovişte, obstrucţia şi scandalul au fost instrumentele opoziţiei locale. Problemele Târgoviştei n-au fost pentru ei o prioritate, iar blocajele au fost regulate. Am remarcat şi am mers mai departe, fiindcă eu cred că votul spune totul. Şi vom vedea asta pe 10 iunie.
Pentru că, dragi târgovişteni şi stimaţi invitaţi, ţinând cont de tot ce-am spus aici şi gândindu-mă şi la alte lucruri care s-au făcut în Târgovişte în ultimii ani, îmi anunţ azi candidatura pentru un nou mandat la primărie!
Candidez pe baza promisiunilor îndeplinite, pe baza faptului că am reuşit să fac câte ceva pentru toţi târgoviştenii: pentru tineri şi pentru vârstnici, pentru copii şi pentru părinţi, pentru locuitorii din centru şi pentru cei din cartiere, pentru cei care au maşini şi pentru pietoni, pentru cei care acordă importanţă şcolii, dar şi pentru cei care cred că biserica e importantă, pentru iubitorii de sport şi pentru iubitorii de natură, pentru cei care îşi doresc facturi mai mici la întreţinere şi pentru cei care îşi doresc apă curentă, pentru cei care au nevoie de locuri de muncă şi pentru întreprinzătorii care încearcă să le creeze.
Pentru mine, Târgoviştea este şi va fi pe primul loc”, a declarat Gabriel Boriga.

View My Stats