Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » FOTO: Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom, locul unde elevii învaţă prin joc!

FOTO: Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom, locul unde elevii învaţă prin joc! 

Când am ajuns în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei, proiect de educaţie profesională şi tehnică organizat de OMV Petrom la Bran, în judeţul Braşov, elevii încheiaseră etapa de dezvoltare personală şi responsabilitate civică şi începuseră atelierele practice. Ne-a plăcut să vedem că nu păreau deloc obosiţi, deşi programul de studiu este unul încărcat, dar mai ales ne-a uimit că se implicau total în activităţile desfăşurate. Am înţeles, în final, că totul se datorează faptului că noţiunile care îi pregătesc pentru viitor le sunt prezentate prin… joc.

tabara meseriasilor 4

Indiferent că vorbim despre pericol şi risc, despre minerale, istoria petrolului, responsabilitate civică, muncă în echipă sau antreprenoriat, cursurile s-au desfăşurat total diferit de tiparele din şcoli. Elevii nu trebuie să memoreze tot ce li se prezintă, important este să plece acasă chiar şi numai cu o singură informaţie care să-i ajute atunci când vor fi încadraţi în muncă. Şi dacă nu s-a pus presiune pe ei, adolescenţii au dovedit interes şi au tratat cursurile cu responsabilitate. Au învăţat, spre exemplu, că pericolul există permanent, însă, dacă nu te apropi de el, nu va apărea şi riscul. Au aflat, de asemenea, că în natură au fost descoperite aproximativ 4.000 de minerale, că duritatea acestora se determină cu unghia, că petrolul din România este bogat în sulf şi multe, multe alte noţiuni interesante…

tabara meseriasilor 3

CITEŞTE ŞI: 300 de elevi din 4 judeţe se vor afla vara aceasta în Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom

Nu putem să nu remarcăm faptul că activităţile educative din Tabăra Meseriaşilor au debutat cu profilarea vocaţională a copiilor. Metoda ar trebui introdusă şi în sistemul naţional de învăţământ, fiindcă în acest mod elevii pot fi îndrumaţi către domeniul de activitate care li se potriveşte cel mai mult şi, astfel, vor căpăta încredere în propria persoană.

tabara meseriasilor 1

Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom a fost deschisă anul acesta în data de 16 iulie şi se va încheia pe 2 septembrie. Vor fi cinci serii de pregătire: Petrol şi gaze (16-22 iulie), Industrie alimentară & Turism şi alimentaţie (30 iulie-5 august), Mecanică (6-12 august), Industrie textilă şi pielărie (20-26 august) şi Electric, electromecanică, electronică şi automatizări (27 august-2 septembrie). În total, vor ajunge la Bran, 300 de elevi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Bacău şi Buzău. Programul nu cuprinde doar cursuri, ci şi activităţi distractive: „Înviorare Trend” în fiecare dimineaţă, vizită la Castelul Bran, foc de tabără, discotecă etc. Verificarea cunoştinţelor acumulate în Tabăra Meseriaşilor se va face, pentru prima serie de elevi, printr-un concurs intitulat „Vrei să fii petrolist?”. Câştigătorii vor primi premii.

tabara meseriasilor 5

View My Stats