Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » FOTO: La Gura Ocniţei, sărbătoarea comunei se desfăşoară sub egida performanţei artistice!

FOTO: La Gura Ocniţei, sărbătoarea comunei se desfăşoară sub egida performanţei artistice! 

Primarul comunei Gura Ocniţei, din judeţul Dâmboviţa, a reuşit şi anul acesta să le arate concetăţenilor săi şi oaspeţilor sosiţi din multe locuri ale ţării că sărbătoarea localităţii nu înseamnă doar mici, bere, dans, comedii şi concerte cu solişti celebri. Edilul Sorin Ioniţă a creat împreună cu colaboratorii săi un regal cultural de excepţie. Descoperitor de talente şi valori, primarul a atras la Gura Ocniţei artişti importanţi, să-i prezinte comunităţii, să le expună opera, să o descifreze, să lumineze un mediu de obicei îmbâcsit de indiferenţă… Aşa pleacă la drum civilizaţia, aşa se formează conştiinţe, caractere, prin forţa exemplului, prin multiplicarea actului cultural.

Astăzi, la Căminul Cultural din Gura Ocniţei, s-a consumat un eveniment pe care multe localităţi mari şi l-ar fi dorit: eExpoziţia de pictură a regretatului Marin Petre Constantin şi lansarea lucrării de excepţie „Marea Carte cu Eroi” a scriitorului Vasile Lupaşc, un cronicar modern al vremurilor apuse, un profesor care, cu un talent scriitoricesc desăvârşit, repune istoria naţională în drepturile sale fireşti, construieşte fin, din temelie, o formă puternică de patriotism. Vasile Lupaşc arată lumii că noi, românii, nu am stat aici, la porţile Europei, degeaba, am luptat pentru pământul strămoşesc, am ferit Bătrânul Continent de năvălirile barbare, am apărat creştinismul.

ziua comunei gura ocnitei 2017 - 1Sala căminului cultural a fost arhiplină. Oaspeţi de seamă, Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, vicepreşedinţii CJ Claudia Gilia şi Alin Manole, secretarul judeţului – Ivan vasile Ivanoff, primarul municipiului Moreni – Constantin Dinu, scriitorii Vasile Lupaşc şi George Toma Veseliu, pictorii Mihai Şerbănescu şi Valentin Iordănescu, graficianul Cristian Stanciu şi fiul regretatului artist plastic Petre Marin Constantin – Petre Gheorghe.

Vasile Lupaşc, într-un discurs simplu, sincer, pornit din suflet, a spus celor prezenţi că istoria clădeşte identitatea şi caracterul unui om.

„Avem o istorie care este esenţială pentru Europa. Este foarte important pentru copiii noştri să crească simţind că sunt sânge din sângele domnitorului Vlad care a oprit expansiunea otomană”, a precizat Vasile Lupaşc.

Poveştile cu eroi din volumul lansat astăzi la Gura Ocniţei sunt adevărate, iar veridicitatea lor este confirmată, într-un capitol distinct, de doctori în istorie. Adevărul şi legenda se îmbină armonios prin forţa narativă a scriitorului Vasile Lupaşc, creând o istorie sinceră. Vasile Lupaşc poate fi considerat un adevărat ambasador al Târgoviştei, un om care a dus numele fostei Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti în întreaga Europă, chiar şi mai departe. În opinia tânărului scriitor, Târgoviştea este cel mai important oraş istoric al ţării.

ziua comunei gura ocnitei 2017 - 3

Pictorul Mihai Şerbănescu a descoperit în cartea lui Lupaşc un text care l-a emoţionat profund. „Mamei mele, singurul înger care mi se arată aievea, zi de zi”. O dovadă, a spus Şerbănescu, că oamenii puternici, luptători, sunt, de obicei, foarte sensibili, cu sufletul curat. Artistul plastic a făcut apoi vorbire despre Petre Marin Constantin, despre talentul său, despre cugetul profund, curat, neaoş românesc. Pictorul, copleşit de bătrâneţe, de boală, nu a putut să participe la ultima sa expoziţie organizată la Bucureşti. În ziua când s-a închis expoziţia, artistul „a plecat să-i picteze lui Dumnezeu. Ce coincidenţă!”.

Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, l-a felicitat pe Vasile Lupaşc pentru tot ceea ce realizează în spaţiul cultural dâmboviţean şi târgoviştean.

„Ceea ce faci tu reprezintă o parte din ceea ce ar trebui să întreprindem cu toţii, ca autorităţi şi ca membri ai comunităţii, de redescoperire şi de redefinire a noastră ca naţiune şi a sentimentului naţional”, a spus şeful Consiliului Judeţean, care l-a felicitat apoi pe primarul Sorin Ioniţă, pentru că „face ce face şi reuşeşte să aducă la sărbătorile comunei foarte mulţi oameni dedicaţi profesiei, vocaţiei artistice”.

ziua comunei gura ocnitei 2017 - 6Au mai luat cuvântul Cristi Stanciu, Valentin Iordănescu şi George Toma Veseliu. După consumarea manifestărilor de la Căminul Cultural, s-a pornit în alai prin comună, cu acompaniament de fanfară şi însoţiţi de personaje de poveste aduse la Gura Ocniţei de compania lui Victor Mihalache. A urmat inaugurarea bibliotecii din Săcuieni, un edificiu modern, realizat cu bani de la bugetul local. Instituţia dispune de un fond important de carte, de sală de lectură şi biblionet.

Prima zi a sărbătorii de la Gura Ocniţei s-a încheiat pe Dealul Crucii. Aici, locuitorii comunei şi nu numai ei, înainte de a urmări un spectacol muzical-folcloric, au asistat la o scurtă slujbă oficiată de preoţii din comună. A fost prezentă la acest moment şi Georgeta Florea, cunoscută luptătoare pentru credinţa creştină, cea care a pus bazele şi a construit „Crucea Păcii” pe dealul de la Gura Ocniţei. Pe întuneric, a sosit, în carul său de foc, Sfântul Ilie.

ziua comunei gura ocnitei 2017 - 2

Mâine, 20 iulie, centrul acțiunii se mută în parcul din satul Adânca. Ansambluri artistice din tot județul îi vor încânta pe spectatori. Vor urca pe scenă Simona Dinescu, Ileana și Mihail Pavelescu, Ionel Lazăr, Ioan Alungulesei, Liliana Mocănescu, Raluca Dobre, Formația „Gigel Darman”, „Clubul Victorioșilor”, Fanfara 10 Prăjini și Ansamblul „Comorile Satului”, din Gura Ocniței. Recitalul extraordinar va fi susținut de îndrăgitul cantautor Paul Surugiu – FUEGO. Maratonul cultural-artistic se va încheia cu un superb foc de artificii.

ziua comunei gura ocnitei 2017 - 5

View My Stats