FOTO: Crucea Roşie Dâmboviţa, misiune umanitară îndeplinită cu succes în R. Moldova
În Republica Moldova una dintre cele mai cunoscute instituţii româneşti este Crucea Roşie Dâmboviţa. Legăturile întreţinute cu autorităţile moldoveneşti, ajutoarele umanitare dirijate spre diferite comunităţi sărace, spre şcoli, grădiniţe şi unităţi de ocrotire socială au solidificat prietenia, comunicarea şi intenţia vădită de a continua pe mai departe, diversificând paleta colaborării.
Drumul spre Chişinău, primul reper al călătoriei, a fost parcurs fără probleme. Totuşi, în Moldova, primăvara încă ducea lupte de gherilă cu iarna aspră care nu voia deloc să cedeze. Pe alocuri, domneau mormane de zăpadă troienită, rămăşiţe ale căderilor masive de zăpadă de aprilie care au afectat zone întinse din Moldova, punând în pericol culturile agricole, în special nucii şi plantaţiile cu vii şi transformând într-un calvar viaţa de zi cu zi a fraţilor noştri de peste Prut. Zăpada grea, apoasă, cu o compoziţie pe care localnicii nu au recunoscut-o a fi cea obişnuită, a distrus reţele electrice, a dus la prăbuşirea şi ruperea copacilor pe întinsul a zeci de localităţi, inclusiv capitala.
„A fost ceva de nedescris. Nu am văzut până cum aşa ceva. Zăpada asta foarte grea, apoasă, parcă avea lipici. Cădea în valuri, rapid. Ceva nemaivăzut. Crengile arborilor nu au putut duce în spate atâta greutate şi s-au frânt”, ne-a mărturisit un bătrân moldovean din Chişinău.
Mulţi cetăţeni sunt convinşi că cineva şi-a folosit armele meteorologice pentru a produce rău Moldovei. Chişinăul a fost unul dintre oraşele cele mai afectate de ciudatele dezlănţuiri ale naturii. Pe străzile municipiului, în parcuri şi grădini, echipele de militari şi muncitori lucrau de zor la strângerea crengilor rupte, la toaletarea arborilor şi la refacerea spaţiilor verzi. Încet-încet, viaţa îşi reintră în normal…
Convoiul umanitar condus de Gheorghe Popescu, directorul Crucii Roşii Dâmboviţa din care au făcut parte Floris Lăzărescu – preşedintele filialei, col. Viorel Matei – şeful Inspectoratrului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, dr. Jean Popescu – consilier judeţean, Anuţa Grigoreanu – secretar Primăria Titu şi Marieta Roşu – contabil şef la aceeaşi instituţie, a zăbovit mai întâi în oraşul Ialoveni, unde au fost lăsate peste 300 de pachete cu alimente şi obiecte de igenă.
La acţiunea de descărcare au participat toţi membrii delegaţiei dâmboviţene cărora li s-au alăturat mai mulţi funcţionari ai Consiliului Raional Ialoveni, inclusiv preşedintele instituţiei – Anatolie Dimitriu. Ajutoarele urmau să fie distribuite, în următoarele zile, prin implicarea autorităţilor rationale, unor familii nevoiaşe şi unor instituţii de protecţie socială.
În următoarea zi, convoiul Crucii Roşii Dâmboviţa a pornit spre Raionul Ştefan Vodă, o altă zonă a Moldovei vizitată des de dâmboviţeni, unde s-au legat prietenii şi relaţii de colaborare în plan cultural, social şi educaţional. La Centrul Raional pentru Sănătate au fost descărcate peste 150 de pachete cu alimente şi tot atâtea truse de igienă. Reprezentanţii Crucii Roşii Dâmboviţa au mai achiziţionat pentru copiii din acest raion şi aproximativ 200 de cutii cu lapte praf. Produsele au fost preluate de către dr. Mariana Haret, şefa Centrului, urmând să fie distribuite apoi familiilor cu bebeluşi.
Delegaţia a fost primită de către Nicolae Molozea – preşedintele Consiliului Raional Ştefan Vodă. Acesta a mulţumit Crucii Roşii Dâmboviţa pentru sprijinul acordat, pentru faptul că reprezentanţii acestei instituţii depun eforturi considerabile în vederea ajutorării nevoiaşilor din Moldova. În aceeaşi zi, colonelul Viorel Matei a vizitat Inspectoratul Raional de Poliţie, unde s-a întreţinut cu lt. col. Andrei Trofinov, şeful acestei structuri de poliţie. Viorel Matei i-a înmânat comandantului poliţiştilor din Raionul Ştefan Vodă o plachetă din partea inspectorului general al Jandarmeriei Române – generalul de brigadă Marin Andreiana.
Ziua de 27 aprilie nu s-a încheiat aici. Dâmboviţenii au vizitat şi Primăria Ştefan Vodă, unde au fost primiţi de Vasile Gheorghe Anghel – primarul localităţii. După consumarea acestui moment, dâmboviţenii, însoţiţi de funcţionari de la Protecţia Socială, au pornit într-o acţiune de împărţit pachete cu alimente unor familii nevoiaşe din oraş.
La Ştefan Vodă a sosit şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. În oraşul reşedinţă de raion, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a contribuit financiar pentru reabilitarea liceului şi a căminului internat. Lucrările sunt aproape finalizate. Înainte de a se pleca din nou spre Ialoveni, la sediul Consiliului Raional, s-a purtat încă o rundă de discuţii cu preşedintele Nicolae Molozea.
Pe 28 aprilie, reprezentanţii celor două delegaţii, a Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi a Crucii Roşii, însoţiţi de Anatolie Dimitriu – preşedintele Raionului Ialoveni şi de Maria Târgoală – şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, au vizitat o unitate de educaţie incluzivă şi Şcoala Primară „Ion Creangă”. Cu această ocazie, au fost oferite copiilor pachete cu ajutoare. De remarcat, curăţenia impecabilă din cele două instituţii, atmosfera plăcută, culoarea şi ambianţa deosebită creată prin lucrările copiilor expuse la tot pasul, în fiecare colţişor al celor două unităţi. Oaspeţii dâmboviţeni au trecut apoi şi pe la Inspectoratul de Poliţie Ialoveni, unde au fost primiţi de lt. col. Pavel Damaschin – şeful acestei unităţi. S-a discutat despre modul de organizare al poliţiei moldoveneşti, despre problemele întâmpinate, dotări, colaborări. Colonelul Viorel Matei a înmânat şi comandantului Poliţiei Ialoveni o plachetă oferită de inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Marin Andreiana.
A urmat o scurtă vizită la unitatea de pompieri de la Ialoveni, unde există în dotare o maşină veche, rusească, cu un consum de 60 litri de motorină la suta de kilometri. După-amiaza, delegaţia Crucii Roşii Dâmboviţa a vizitat, la invitaţia Nataliei Petrea – primarul satului Costeşti, mai multe obiective economice din localitate şi, bineînţeles, sediul administraţiei publice locale. Dâmboviţenii au fost încântaţi de depozitul cu temperatură controlată al cooperativei de întreprinzători „Fructbioimpex”, un proiect materializat prin sprijinul Băncii Mondiale. Modulele frigorifice au o capacitate de depozitare a 1.500 tone de struguri. Primăria Costeşti este partener al acestui proiect economic local. Următoarea oprire, la o brutărie cu specific tradiţional moldovenesc. Dâmboviţenii au putut vedea cum se pregăteşte pâinea moldovenească, plăcintele cu brânză şi dovleac, dar şi cozonacii. Totul se lucrează ca la mama acasă…
La sediul Primăriei Costeşti, edilul Natalia Petrea a făcut o scurtă prezentare a satului, al doilea ca mărime în Republica Moldova, după numărul de locuitori. În holul instituţiei, la mare preţ, vitrina cu trofeele obţinute la o serie de manifestări cultural-artistice şi sportive. Am văzut şi “boxa pentru cetăţenii activi”, unde localnicii pot lăsa în scris o serie de soluţii şi idei pentru îmbunătăţirea vieţii în comunitate. Primăriţa de la Costeşti ne-a spus că ţine cont de toate părerilor consătenilor săi şi, în măsura posibilităţilor legale şi financiare, le pune în practică.
De la Costeşti s-a plecat spre Ruseştii Noi, unde autorităţile judeţului Dâmboviţa au pus umărul pentru construcţia unui corp nou al grădiniţei din localitate. Aici sosiseră deja, pentru a inspecta stadiul lucrărilor, senatorul Adrian Ţuţuianu şi preşedintele CJ Dâmboviţa – Alexandru Oprea şi cel al Raionului Ialoveni – Anatolie Dimitriu. Oaspeţii au fost întâmpinaţi, cum este obiceiul la români, cu pâine şi sare. Copiii de la şcoala din Ruseştii Noi au prezentat un scurt program artistic. Delegaţia dâmboviţeană a vizitat apoi şantierul noii grădiniţe, care se speră ca va fi dată în folosinţă până în toamna acestui an, după care a urmat o scurtă întrevedere cu Pavel Codreanu – primarul satului Ruseştii Noi.
Nu putem trece cu vederea nici vizitele la renumitele fabrici de vinuri “Et Cetera” din Crocmaz – Raionul Ştefan Vodă şi “Asconi” din Puhoi – Raionul Ialoveni, două perle ale viticulturii dar şi ale turismului moldovenesc. Vinurile produse de „Et Cetera” şi „Asconi” sunt căutate în întreaga Europă. Pe 29 aprilie, delegaţia Crucii Roşii Dâmboviţa şi-a încheiat misiunea şi a pornit spre casă. La Ialoveni au mai rămas reprezentanţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa împreună cu preşedintele Alexandru Oprea şi senatorul Adrian Ţuţuianu, pentru a participa la manifestările culturale prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea raionului. Cu această ocazie, Adrian Ţuţuianu a primit titlul de „Cetăţean de Onoare”.