Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 15, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » FOTO: „Consumăm hârtie, plantăm copaci!”, lecţie de educaţie ecologică în mijlocul pădurii

FOTO: „Consumăm hârtie, plantăm copaci!”, lecţie de educaţie ecologică în mijlocul pădurii 

Şcoala Gimnazială Teleşti-Ludeşti, din judeţul Dâmboviţa, a organizat, vineri – 17 martie 2017, în colaborare cu Ocolul Silvic Valea Mare, o lecţie de educaţie ecologică în mijlocul pădurii, sub genericul „Consumăm hârtie, plantăm copaci!”. Cei 64 de elevi participanţi au ascultat cu atenţie sfaturile silvicultorilor, apoi au pus mâna pe unelte şi s-au apucat de treabă cu mult entuziasm. Evident sub atenta îndrumare a specialiştilor în împăduriri, care le-au arătat cum se execută corect gropile, care este cea mai bună distanţă de plantare, cum se „mocirlesc” puieţii, cât de mult se tasează pământul… Li s-a vorbit, de asemenea, şi despre lucrările silvice care urmează să fie executate în anii ce vin, fiindcă nu este suficient să plantezi puieţi forestiri şi, gata, apare pădurea!

plantare arbori ludesti 2

 

„Ne aflăm în Valea Hotarului. Este fond forestier administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Dâmboviţa – Ocolul Silvic Valea Mare, district pe care îl coordonează inginerul Cătălin Milescu. În cadrul parteneriatului educaţional încheiat între Ocol şi Şcoală, am organizat astăzi o acţiune de plantare a arborilor. Veţi învăţa cum obţinem noi ceea ce vedeţi de jur-împrejur: o pădure. O să aflaţi că nu este deloc uşor. Abia peste vreo 40 de ani, puieţii plantaţi astăzi vor ajunge ca arborii care ne înconjoară. După această zi, sperăm să fiţi alături de noi şi în anii următori”, a precizat ing. silvic Dorina Neagu, din cadrul Ocolului Silvic Valea Mare.

dorina neagu inginer silvicDeşi obişnuiţi cu natura, copiii s-au mirat când au aflat cât de greu creşte un copac, dar şi cât de greu se obţin puieţii ca aceia pe care i-au plantat. Prof. Emilia Matei, directoarea Şcolii Teleşti-Ludeşti, le-a mulţumit reprezentanţilor Ocolului Silvic Valea Mare pentru faptul că, dincolo de lecţia practică pe care le-au predat-o copiilor în mijlocul pădurii, le-au lansat şi invitaţia de a merge în documentare într-o pepinieră.

plantare arbori ludesti 4

„Ne-am dorit, cu eforturi adunate de la mic la cel mai mare, să dăm o mână de ajutor şi, astfel, să învăţăm să respectăm şi să iubim natura şi mediul înconjurător. Vă mulţumim pentru că ne-aţi dat această ocazie”, a punctat prof. Emilia Matei.

CITEŞTE ŞI: Dâmboviţa, primul loc în topul regional al concursului „Şcoala Zero Waste”

plantare arbori ludesti 7Pe Valea Hotarului, în satul Scheiu de Jos, echipa de ecologişti de la Şcoala Teleşti-Ludeşti, formată din 64 de elevi şi 7 profesori, a plantat 500 de goruni (stejari).

„Prin acţiunea de astăzi, ne-am dorit ca elevii să conştientizeze că este important să se planteze arbori şi să se diminueze defrişările de păduri în România. Ne-am dorit ca elevii noştri să-şi dezvolte respectul faţă de natură şi, astfel, să devină voluntari pentru mediu.

plantare arbori ludesti 6

Suntem înscrişi în concursul naţional de educaţie ecologică «Şcoala Zero Waste», ediţia 2017, care priveşte ecologizarea mediului înconjurător, atât prin colectarea deşeurilor, cât şi prin activităţi de plantare. Am inclus în proiectul nostru şi amenajarea unui solar cu legume şi a unei grădini cu flori la şcoală. De asemenea, vom organiza acţiuni de curăţenie în zonele de picnic. Vom avea, totodată, şi întâlniri de informare, la Căminul Cultural, cu factorii de decizie.

plantare arbori ludesti 5

Proiectul nostru va avea efect în două planuri. În primul rând, ajutăm mediul înconjurător, dezvoltăm viaţa pădurii. În al doilea rând, este un mod de a conştientiza cât de important este să şi plantăm, nu doar să tăiem. Dumnezeu, când a creat lumea, a oferit-o omului spre administrare, dar, în cele mai multe cazuri, omul a avut un impact negativ asupra acestei, prin distrugere. Este ceea ce ne dorim să schimbăm”, ne-a declarat prof de religie Dumitru Mugurel Savu – coordonatorul proiectului înscris în concursul naţional de educaţie ecologică „Şcoala Zero Waste”.

plantare arbori ludesti 10Aşa cum ne-au obişnuit, angajaţii Ocolului Silvic Valea Mare le-au oferit copiilor, la finalul lecţiei de plantare a arborilor, o surpriză… dulce, să le potolească foamea de după efort! Foarte isteţi, elevii şi-au dat repede seama că le-au fost predate, extrem de subtil, regulile de bază ale picnicului. Au promis că îşi vor învăţa toţi prietenii şi colegii să nu lase gunoaiele în natură atunci când vor merge la iarbă verde şi să nu aprindă focul oriunde, ci doar în locurile special amenajate!

plantare arbori ludesti 3profesorii scoala telestiplantare arbori ludesti 1

View My Stats