FOTO: Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Crucea Roşie, alături de copiii Moldovei
Convoiul umanitar, format din voluntari şi mai multe autovehicule încărcate cu 1.300 de ghiozdane cu rechizite şcolare şi 1.300 de kituri igenice, a pornit către Republica Moldova în dimineaţa zilei de 20 noiembrie, la ora 05:00. Delegaţia dâmboviţenilor a fost condusă de Gheorghe Popescu, directorul Filialei de Crucea Roşie. Au mai mers în Moldova şi trei consilieri judeţeni: Mioara Costache, Gabriela Caciamac şi Daniel Comănescu.
Drumul a fost lung. Peste 500 de kilometri. Şoferii au condus impecabil. Ajutoarele pentru copiii nevoiaşi din Moldova de dincolo de Prut, oferite de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Târgovişte, Colgate şi Montebianco, au ajuns în Raioanele Ialoveni şi Ştefan Vodă. După ce treci Prutul, nici nu simţi că ai păşit într-un alt stat. Aerul este la fel de proaspăt şi rece, natura îşi continuă acelaşi joc simetric. Pădurile sunt parcă surori. O continuare a unui cântec străvechi de sute de ani, întrerupt doar de o tumoră a istoriei şi o fâşie…
În jurul orei 14:00, convoiul dâmboviţean a ajuns în localitatea Costeşti, Raionul Ialoveni. Reprezentanţii Crucii Roşii şi cei ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa au fost întâmpinaţi de omul de afaceri Gheorghe Deaconu – patronul Complexului Turistic Costeşti şi de doi reprezentanţi ai administraţiei raionale: Tudor Grigoriţă – consilier şi Nicolae Mereacre – secretar. Despre aceşti moldoveni, români adevăraţi, vom scrie cu altă ocazie.
Seara, echipa dâmboviţeană a fost invitată să participe la Festivalul Naţional al Tineretului, desfăşurat în Piaţa Centrală din Ialoveni. Tot aici, pe 27 octombrie, în prezenţa principelui Radu al României, a fost dezvelit bustul regelui Ferdinand – Întregitorul României. În aceeaşi seară, delegaţia a fost primită cu multă căldură şi de preşedintele Consiliului Raional – Anatolie Dimitriu. Ulterior, oaspeţii români au fost invitaţi de şeful raionului pe scenă şi prezentaţi celor câteva sute de spectatori din piaţă, dar şi miilor de telespectatoroi ai postului Moldova TV, întreg evenimentul fiind transmis în direct. Gheorghe Popescu a adresat un mesaj din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi al Crucii Roşii.
A doua zi, echipa dâmboviţeană s-a împărţit în două grupuri de acţiune. Unul a rămas la Ialoveni pentru a distribui o parte din ajutoare, iar celălalt grup a pornit spre Raionul Ştefan Vodă, aflat la circa 120 de kilometri distanţă, în sud-estul Moldovei. A venit special de la Ştefan Vodă, pentru a ne fi ghid până la destinaţie, Viorica Nastasiu – şefa de la Protecţia Copilului.
Membrii Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa şi consilierii Gabriela Caciamac şi Daniel Comănescu au fost primiţi de Nicolae Molozea – preşedintele Raionului Ştefan Vodă. Acesta a ţinut să mulţumească în mod deosebit Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi preşedintelui Adrian Ţuţuianu, care au sprijinit necondiţionat raionul cu fonduri pentru reabilitarea liceului din localitate şi a căminului-internat.
”Mulţumim domnului Ţuţuianu, un român adevărat, şi domnului Gheorghe Popescu de la Crucea Roşie, frate al nostru, care au fost tot timpul alături de noi, ne-au sprijinit în demararea unor proiecte importante. Ajutoarele pe care le-am primit vor merge la copiii sărmani din raionul nostru. Sperăm să vină timpul când şi noi, cei din Republica Moldova, o să fim de ajutor românilor”, a declarat Nicolae Molozea.
Preşedintele Raionului Ştefan Vodă a vrut neapărat să conducă delegaţia dâmboviţeană la cele două obiective, pentru a arăta că se lucrează intens. Între timp, TIR-ul cu ajutoare fusese descărcat de angajaţii de la Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, coordonaţi de Viorica Nastasiu.
Acţiunea umanitară nu s-a oprit în oraşul Ştefan Vodă. Echipa Crucii Roşii Dâmboviţa a mers mai departe, spre marginea raionului, la Olăneşti, unde se află un Centrul de Asistenţă Socială pentru Copiii în Situaţie de Risc. Vântul bătea tăios în această parte de ţară. Linişte nesfârşită, ca şi câmpurile proaspăt arate sau plantaţiile de vie. De pe un dâmb, se putea vedea în toată splendoarea sa Nistrul, şerpuind printre păduri. Pe un indicator scria că mai sunt 50 de kilometri până la Odessa, în Ucraina. Oamenii locului ne-au spus că acolo merg să-şi cumpere cele de trebuinţă. Este mai aproape decât Chişinău şi mai ieftin! Am aflat că doar moldovenii din Raionul Ştefan Vodă pot trece în Ucraina pe baza cărţii de identitate. Restul, cu paşaportul! La fel şi în Transnistria.
Vizita la Centrul de la Olăneşti a întristat întreaga delegaţie din Dâmboviţa. Nu te mai aşteptai să găseşti, într-o casă a statului, o mână de copii, frumoşi ca soarele, cu chipuri limpezi, nevinovate, în ochii cărora licărea speranţa de a fi iubiţi, de a afla căldura unor părinţi. Micuţii de la Olăneşti au fost abandonaţi de cei care le-au dat viaţă. Personalul centrului de ocrotire se luptă din răsputeri să acopere lipsa iubirii părinteşti, de sânge, dar este greu. Copilul simte. Se vede pe chipul său, prin gesturile şi căutările sale…
În puţinul timp petrecut în orfelinatul de la Olăneşti, ne-am ataşat de copii şi ei de noi. S-au prins cu braţele de gâturile noastre, s-au lipit de sufletele noastre şi noi de ale lor. Parcă nu ar mai fi vrut să plecăm. Căutau ceea ce nu aveau, dragostea părintească. Am dansat cu ei, ne-am jucat, am cântat…
Momentul despărţirii a fost copleştitor. Unii dintre noi au plâns. La plecare, doi micuţi, însoţiţi de şefa centrului, au venit grăbiţi la poartă pentru a ne da, ca amintire, urma inimii lor, un dar care să ne facă să nu îi uităm. Colegii din delegaţie aproape că au jurat că se vor întoarce la Olăneşti cu şi mai multe ajutoare, dar şi pentru a petrece mai mult timp cu aceşti copii bătuţi de soartă. Consilierul judeţean Gabriela Caciamac a hotărât să se implice în această acţiune de suflet pentru copiii de la Olăneşti.
Drumul de întoarcere la Ştefan Vodă a fost mai greu, apăsător. Fiecare dintre noi purta în suflet imaginea acelor copii aflaţi într-o continuă aşteptare a bucuriei. Ne-am oprit la Centrul de Sănătate din Ştefan Vodă, unde am fost primiţi româneşte de directoarea instituţiei, doctor Mariana Haret. Pentru copiii raionului, Crucea Roşie Dâmboviţa a donat o sumă importantă de bani, cu care a fost achiziţionat lapte praf, fiind asigurat datorită acestui sprijin necesarul pentru circa două luni.
Nu am terminat treaba la Ştefan Vodă! Împreună cu angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială, am mers la mai multe familii sărmane pentru a le împărţi daruri aduse din Dâmboviţa. Am plecat din această zonă de la margine de Moldovă promiţându-le celor de aici că ne vom întoarce. Încă este nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, de sprijinul Crucii Roşii.
Am ajuns la Chişinău pe înserat, dar nu obosiţi. Mulţumiţi de misiunea întreprinsă şi dornici de a reveni în Moldova. Întreaga delegaţie dâmboviţeană, la iniţiativa gazdelor noastre, a vizitat renumita hrubă de vinuri de la Miceştii Mici, cea mai mare din lume. Dar, asta este o altă poveste…
Ultima seara petrecută în Moldova, la Complexul Turistic patronat de Gheorghe Deaconu, un spaţiu încântător care ar putea inspira şi pe alţi întreprinzători dornici să investească în turism, a fost una pur românească. Cu toţii am vibrat de emoţie la auzul frumoaselor piese folclorice interpretate cu talent, căldură şi pasiune de grupul “Haiducii” din care făcea parte şi Tudor Grigoriţă, în care clocoteşte sânge de român adevărat! Cântece despre Moldova, Ştefan cel Mare, Prut şi Nistru. Interpretarea în curatul stil moldovenesc ne-a emoţionat până la lacrimi.
VIDEO