Fienezii ştiu să-şi cinstească înaintaşii
Cei 479 de ani de atestare documentară a oraşului Fieni nu au trecut neobservaţi, în ciuda crizei economice prin care trece societatea.
Primăria Fieni a găsit resursele necesare pentru a organiza şi anul acesta manifestări culturale, sportive şi religioase, de care să se bucure întreaga comunitate.
Au fost premiate pentru trăinicie cuplurile de fienezi care sărbătoresc 50 de ani se căsnicie, iar în parcul oraşului s-a organizat un spectacol muzical-artistic pentru toate vârstele.
Cel mai sensibil moment al „Zilelor oraşului Fieni” l-a constituit însă omagierea înaintaşilor. La monumentul eroilor s-au depus coroane de flori întru slava celor ce s-au jertfit pentru ca noi să existăm astăzi ca popor.
La final, participanţii – nu puţini la număr, spre cinstea organizatorilor – au fost salutaţi în cadenţă militară de militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa.
„Este bine să ne cunoaştem obârşia şi parcursul istoric, să ne cunoaştem înaintaşii de seamă şi să ni-i preţuim, să învăţăm din faptele şi experienţa lor cum să mergem înainte. Nu avem voie să uităm că oamenii acestor meleaguri frământate de copitele cailor năvălitorilor, începând cu popoarele migratoare, au dat jertfă de sânge pentru păstrarea şi stăpânirea lor în pace din generaţie în generaţie până în zilele noastre.
La 14 iulie 1532, printr-un Hrisov Domnesc de împroprietărire şi hotărnicie al domnitorului Vlad Voievod al Ţării Româneşti aflăm că Nan şi Stan îşi aveau întemeiate gospodării ţărăneşti în aşezarea Fieni, nume pe care l-au împrumutat de la Hanul «Fiii Enei» unde poposeau în drumul lor negustorii transilvani”, spune Adriean Budoiu, primarul oraşului Fieni.