EXPOZITIE: Vinurile româneşti, apreciate maxim la târgul de la Dusseldorf
Jurnalişti, importatori, distribuitori, bloggeri şi iubitori de vin din toată lumea participă la a 22-a ediţie a târgului de vinuri „ProWein” organizat la Dusseldorf, în perioada 13-15 martie 2016. La acest eveniment, considerat a fi cel mai mare la nivel mondial, sunt prezenţi 6.000 de expozanţi din 57 de ţări.
Unele dintre cele mai bune crame românesti s-au unit la ProWein într-un singur stand cochet, sub sigla “Premium Wines of România” pentru a promova imaginea României viticole. Astfel, vizitatorii au putut degusta vinuri şi asculta poveşti despre terroir-ul ţării de la Petro Vaselo, Davino, SERVE, Aurelia Vişinescu, LacertA, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Casa de Vinuri Cotnari, Liliac, Crama Oprişor, Vinarte, Avincis şi Balla Geza. Toate aceste crame fac parte din Asociaţiai pentru Promovarea Vinului Românesc.
În prima zi a târgului, Master of Wine Caroline Gilby a susţinut un masterclass cu şi despre vinurile româneşti în care explica presei internaţionale de ce vinurile din România pot fi clasate cu uşurinţă în topul calităţii mondiale. Master of Wine este calificarea suprema pe care un specialist în vinuri o poate obţine urmând cursurile Wine and Spirits Education Trust. Sunt doar 319 persoane în toată lumea care deţin acest titlu, iar Caroline Gilby este una dintre ele şi un fan desăvârşit al vinurilor româneşti. În fiecare zi, standul APVR, Premium Wines of România, a fost unul dintre cele mai aglomerate din hala.
“Am schimbat contacte cu proprietari de restaurante şi importatori, am primit remarci pozitive şi întrebari multe. Suntem la prima participare la un târg de vinuri internaţional şi este fascinant. Suntem o cramă producătoare doar de vinuri din soiuri autohtone, iar asta a prins foarte bine. Îmi plac profesionalismul Şi organizarea, dar mai ales aglomeraŢia de la stand.” spune Victor Dealanu – director general Casa de Vinuri Cotnari.
“Productia de vin este una dintre cele mai vechi activităţi de la noi, iar vinul pe care îl producem reflectă dragostea şi respectul pe care le avem faţă de natura care ne-a dat un terroir atât de bun. Asociaţia pentru Promovarea Vinului Românesc este o organizaţie inter-regională care aduce împreună unele dintre cele mai dedicate crame din ţară. Producătorii din APVR vin din toate regiunile viticole importante ale României, recunoscute şi protejate. Fiind o echipa entuziastă cu aşteptări mari, asociaţia este dedicată stabilirii de standarde înalte în cultura vinului românesc şi creării unui impact puternic pe piaţa internaţională de profil. Cramele membre din APVR împart o filozofie comună despre cum tehnologia trebuie îmbinată cu tradiţia şi un respect profund pentru viile lor. Calitatea muncii lor se îmbunătăţeşte în fiecare an, astfel, creând unele dintre cele mai bune vinuri din lume prin prisma raportului calitate-preţ”, a declarat Ana Rodica Căpăţână, preşedinte APVR.
România figureaza pe locul 13 în topul mondial al producătorilor de vinuri şi pe locul 6 în Europa. Este a doua participare la ProWein pe care Rodica Căpăţână o organizează şi, cu siguranţă, nu va fi ultima, Mesajul de excelenţă al vinurilor româneşti continuă să se răspândească.