Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » SOCIAL » EVAZIUNEA MACINĂ AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ! Pierderile statului sunt de 600 de milioane de euro

EVAZIUNEA MACINĂ AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ! Pierderile statului sunt de 600 de milioane de euro 

Agricultura este sufocată de evaziunea fiscală. Pierderile statului român pe sectorul alimentar ajung la cifre aiuritoare: 600 de milioane de euro, anual.

În contrapartidă, guvernanţii vor să combată fenomenul prin reducerea TVA-ului la produsele de panificaţie, produsele din carne şi legumele şi fructele. În primă fază, un proiect pilot de reducere a TVA-ului la pâine va intra în vigoare de la 1 iulie.

„Pe zona de carne şi de legume-fructe nu avem o cuantificare exactă a evaziunii, dar cred că pe zona de carne este undeva în jur de 200-300 de milioane de euro, iar pe legume-fructe cam aceeaşi sumă”, a afirmat ministrul Constantin.

FMI se opune reducerii TVA-ului la alimente

Pentru a reduce TVA-ul la pâine, autorităţile vor trebui să infrunte Fondul Monetar Internaţional (FMI). Experţii nu consideră oportună scăderea TVA la produsele de panificaţie, potrivit declaratiilor şefului misiunii FMI, Erik de Vrijer.

Dacă va reuşi, totuşi, să reducă TVA-ul la pâine, va fi de asemenea interesant de văzut dacă măsura îşi va atinge scopul – reducerea preţurilor şi a evaziunii fiscale.

Evaziunea fiscală – pedepsită mai aspru decât răpirea

Pentru o evaziune cu un prejudiciu mai mare de 700.000 de euro, pedeapsa maximă poate ajunge la 13 ani, în condiţiile în care, pentru răpirea unei persoane, de exemplu, se ajunge la pedepse de maximum 12 ani.

CITEȘTE MAI MULTE AICI

View My Stats