Eroii revoluţiei comemoraţi şi la Târgovişte
Prefectura Dâmboviţa şi Garnizoana Târgovişte şi-au dat mâna cu reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari pentru a-i cinsti cum se cuvine pe dâmboviţenii care şi-au dat viaţa pentru democraţie, pentru libertate, în focul evenimentelor din decembrie 1989.
După slujba de pomenire, s-au depus coroane de flori şi s-au împărţit pachete, aşa cum este obiceiul la români, spre odihna sufletelor celor răposaţi.
„Eram copil atunci, dar nu uit că şi eu am fost cuprins de emoţie în acele zile. Vroiam şi eu libertate, democraţie, deşi nu prea înţelegeam conceptul. Pe cei care au murit atunci nu trebuie să-i uităm niciodată. Sângele lor ne-a croit drumul spre demnitate”, spune Mihnea Sorescu, un târgoviştean de 33 de ani.
Administraţia judeţului finanţează o carte-document despre revoluţia de la Târgovişte
Consiliul Judeţean va finanţa publicarea unei cărţi-document, care să conţină informaţii exclusive despre ceea ce s-a întâmplat la Târgovişte în perioada 21-31 decembrie 1989.
„Este foarte interesant de cunoscut acele momente, pe minute, pe ore”, crede preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Popescu. Pompiliu Nedelcu – directorul Direcţiei de Sport şi Tineret Dâmboviţa a mărturisit, în cadrul simpozionului dedicat Revoluţiei din decembrie 1989, că este prima dată după 21 de ani când vorbeşte public despre ceea ce a trăit atunci.
Pompiliu Nedelcu nu a dorit să obţină certificat de revoluţionar, deşi a fost în focul evenimentelor. A dezvăluit că deţine documente, însemnări, ba chiar şi un jurnal inedit despre ceea ce s-a întâmplat în fostul sediu al Comitetului Judeţean Dâmboviţa. Este dispus să contribuie cu aceste informaţii la editarea lucrării despre decembrie 1989 la Târgovişte.
Ion Hodorog – artist fotograf şi participant la Revoluţia din decembrie 1989 este mâhnit din cauză că autorităţile locale au dat jos de pe frontispiciul Primăriei Târgovişte placa de marmură pusă de revoluţionari, mărturie a faptului că Târgoviştea este oraş martir.
„Am încercat în nenumărate rânduri să discut cu cei din conducerea administraţiei locale, să-i determin să pună placa la locul ei. Degeaba. Au dat-o jos când au refăcut sediul Primăriei şi nu au mai vrut să o pună la loc”, crede Ion Hodorog.
Viceprimarul Târgoviştei, prof. Honorius Moţoc, promite că va căuta placa dată jos în urmă cu patru ani, şi, dacă o va găsi, o va monta acolo unde îi este locul.